'Verwarde' Xerox-scanner past eigenhandig cijfers in documenten aan

Bepaalde scanapparaten van het merk Xerox bevatten een programmeerfout, waardoor cijfers in documenten kunnen worden veranderd bij het uitprinten. Dat kan onder andere administraties in de war schoppen en architecten in de problemen brengen.

Thomas van der Kolk
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De fout werd ontdekt door de Duitse computerwetenschapper David Kriesel, zo schrijft de BBC. Kriesel kwam het probleem op het spoor toen de afmetingen van een kamer die hij wilde verbouwen op de bouwplannen verschilden met het origineel, zo beschrijft hij op zijn weblog. Maar niet iedereen zal de veranderingen meteen opmerken, want die zijn vaak miniem. Zo wordt een 6 tijdens het scannen soms veranderd in een 8.

Compressiestand
Verschillende andere gebruikers hebben het probleem kunnen reproduceren. Het doet zich alleen voor bij specifieke modellen. De oorzaak zou een bug in een instelling van de compressiestand zijn.

Xerox heeft het probleem inmiddels onderkend, en laat in een verklaring weten te werken aan een oplossing middels een softwarepatch. Het bedrijf benadrukt dat de bug zich bij slechts een beperkt deel van de gebruikers voordoet.

Volgens Kriesel hebben zich inmiddels ook gebruikers gemeld die soortgelijke problemen op scanners van andere merken zouden zijn tegengekomen.

Jurist Niri Shan vraagt zich tegenover de BBC af wie verantwoordelijkheid kan worden gesteld voor eventuele schade die door de fout wordt veroorzaakt. Degene die de cijfers aanlevert is volgens hem verantwoordelijk, maar de vraag is of diegene vervolgens de leverancier van de scanner kan aanwijzen als schuldige. Bij veel commerciële contracten wordt volgens Shan afgesproken dat de fabrikant slechts beperkt aansprakelijk is.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden