Vervolg De Nieuwe Wildernis verdeelt filmer en producent

De makers van de succesvolle natuurfilm De Nieuwe Wildernis gaan gescheiden verder. Regisseur en ecoloog Ruben Smit begint een filmbedrijf op de campus van de Universiteit Wageningen. Producent Ton Okkerse werkt aan een eigen vervolg op de film.

Beeld Film still

Smit wil 'ecologische' films maken, 'die gaan over hoe echte dieren samenleven'. De samenwerking met de 'groene' universiteit Wageningen moet langdurige projecten mogelijk maken, die zijn gestoeld op wetenschappelijke kennis. Zijn zogenoemde National History Unit Nederland (NHU-NL) heeft onderdak gevonden op de campus van Wageningen.

Beeld Film still

De Levende Rivier

Het productiebedrijf van Smit komt eind dit jaar met tv-documentaire De Levende Rivier en heeft voor de lente van 2018 een film over het Waddengebied gepland. Smit borduurt hiermee voort op het succes van De Nieuwe Wildernis, de natuurfilm over de Oostvaardersplassen die werd bekroond met een Gouden Kalf en een Rembrandt Award.

De films van Smit zullen niet het officiële vervolg zijn op De Nieuwe Wildernis. Dat wordt gemaakt door productiebedrijf EMS. Met dat bedrijf brak Smit in 2013 vanwege onder meer een verschil in visie over die vervolgproductie.

Echte beelden

EMS wilde een productie over het ontstaan van Nederland. Ton Okkerse, oprichter van EMS: 'Smit is ecoloog en klassiek georiënteerd cameraman. Wij kijken meer naar het hele verhaal. Voor het ontstaan van Nederland willen we ook animaties gebruiken.'

Smit: 'Ik wil werken op een pure manier, met echte beelden.'

De film van EMS zal in september 2015 te zien zijn in de bioscoop, met de titel Holland, natuur in de delta.

Ook is er een conflict over de verdeling van de winst van De Nieuwe Wildernis. Smit eist bij de rechter meer geld. Hij noch Okkerse willen iets kwijt over de zaak. Okkerse: 'Bij succes krijgt een film vaak meerdere vaders.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden