Review

Vertwijfeling met een toon die de wanhoop voorbij is

Subtiele poëzie die hard aankomt

Dit is hoe het ging, Froukje van der Ploeg.

Dit is hoe het ging biedt subtiel inzicht in uiteenlopende personages. Froukje van der Ploeg schrijft met een toon die de wanhoop voorbij is. De vertwijfeling is verzonken in de wereld en de taal van de dichteres, in situaties die ze maar licht hoeft aan te raken om een diep besef hard aan te laten komen, bijvoorbeeld van wat het betekent om alleen te zijn.

In het gedicht Personages wordt een man opgevoerd die opnieuw begint; in het tweede deel een vrouw die achterblijft. Zij ontmoeten elkaar in de gedeelde kledingkast waar de man een pak uithaalt: Opent een kast en vindt tussen lakens en/ een rode jurk een pak. In de ongemakkelijke afbreking na 'en' schrijnt de relatiebreuk. De jurk knalt van betekenis op de volgende regel, maar blijkt voor de man een randverschijnsel. In het tweede deel constateert de vrouw dat het wachten op de man voorbij is. Ze heeft dode vliegen/ opgeveegd, is inwisselbaar geweest. Aan het slot pakt ze de rode jurk uit de kast en draait ermee.

De dichteres overstijgt het persoonlijke door zich in alle personages even sterk in te leven. Haar brede perspectief maakt dat deze gedichten over menselijke gedragingen en verhoudingen, meer dan over emoties, gaan. Wij zijn allen personages en op een dag inwisselbaar. Toch kan het leven sprankelen in merkwaardige details, zoals in zomerhuisjes met meubels en al, en in het daaruit voortvloeiende gedicht:

Het was eenvoudiger dan we dachten, we bliezen

het weg als de decennia die voorbijtrokken, het varen

de fietstochten, meters boeken en de tijd

die we erbij kochten om ze te lezen

op de verkochte plekken.

In de laatste tuin graven we onder de hortensia

de noodfles op, vergeten dat niemand meer

onze naam roept.

Poëzie

Dit is hoe het ging (****), Froukje van der Ploeg. Nieuw Amsterdam; 64 pagina's; euro 19,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden