Vertrekkende hoofdredacteur zonder wrok

Is het eerste slachtoffer in de vermeende krantenoorlog dit jaar al gevallen? Je zou het bijna denken, nu Henk Dam, hoofdredacteur van de Geassocieerde Persdiensten (GPD) zijn vertrek bekend heeft gemaakt....

Jean-Pierre Geelen

Dam was immers de afgelopen jaren doende om samen met de bij zijn GPD aangesloten regionale dagbladen en persbureau Novum het ANP te bevechten. Door zelf een landelijk opererend persbureau op te zetten, zou het dure ANP overbodig worden.

Die strijd, die actueler werd toen afgelopen jaar het contract van veel kranten met het ANP afliep, verloor hij. Het ANP kwam toen met een antwoord op de steeds luider wordende roep van dagbladen om meer variatie in het aanbod. Sinds dit jaar levert het ANP ‘compact’ verschillende diensten af: kleine christelijke kranten die bijvoorbeeld geen behoefte hebben aan de sportverslaggeving, hoeven die nu niet meer te ontvangen en dus ook niet langer te betalen.

Dam ziet zichzelf niet als slachtoffer: ‘Mijn vertrek staat los van deze uitkomst, al had ik die liever anders gezien. Ik speelde al een tijd met het idee te stoppen, en dit leek me, na twaalf jaar, een juist moment. Ook als de plannen voor een eigen nieuwsdienst waren doorgegaan, was ik nu gestopt.’

Dat het ANP de tarieven voor de dagbladen met 40 procent verminderde, is volgens Dam een rechtstreeks gevolg van zijn alternatieve plannen. Dat zijn plannen haalbaar zijn, bleek afgelopen zomer.

Toen deed de GPD een proef, waaruit bleek dat de eigen organisatie, samen met Novum en Infostrada voor de sportverslaggeving, in staat is om even snel en accuraat een nieuwsdienst te verzorgen; goedkoper dan destijds het ANP.

Toch ziet hij om zonder wrok, zegt hij. Wat hij hierna gaat doen, weet hij nog niet.

Jean-Pierre Geelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden