PodcastrecensieVerstrikt

Verstrikt leert je de honderdduizenden Nederlanders met suïcidale gedachten beter begrijpen ★★★★★

Stan Putman
null Beeld Omroep Gelderland
Beeld Omroep Gelderland

We zitten tussen Maarten Dallinga en zijn ouders op de bank. ‘Kom maar wat dichterbij’, zegt Dallinga zenuwachtig. Er hangt spanning in de lucht. ‘Jullie weten dat ik een podcastserie maak over zelfdoding. En weten jullie ook waarom ik die wil maken?’ Zijn ouders antwoorden ontkennend. ‘Maar nu vind ik het eigenlijk allemaal een beetje eng worden’, zegt zijn moeder.

Het is het ijzersterke begin van de serie Verstrikt. Maker Maarten Dallinga, bekend van de gelauwerde podcast Anoniem intiem, wilde in 2012 een periode dood. Het is voor het eerst dat hij met zijn ouders over die gedachten praat. ‘Ik vertel jullie dit omdat ik niet wil dat jullie het straks pas horen in de podcast. En ik neem het op omdat ik wil dat het makkelijker wordt om erover te praten, en dan moet ik ook zelf met de billen bloot.’ Zijn moeder, geschrokken: ‘We hadden je toch kunnen helpen, of wat vaker kunnen komen. Dat vind ik heel moeilijk, dat vind ik heel erg.’

Verstrikt

Documentaire

★★★★★

Door Maarten Dallinga voor Omroep Gelderland.

In deze eerste persoonlijke minuten van Verstrikt zitten alle vragen die in de serie aan bod komen verscholen. Hoe is het om suïcidale gevoelens te hebben? Hoe is het om een naaste te verliezen aan zelfdoding? En hoe praat je met iemand die met suïcidale gevoelens kampt, hoe lastig het ook is? Bovendien leer je in die eerste minuten met welke bagage Dallinga langsgaat bij de hulpverleners, nabestaanden en mensen met suïcidale gevoelens die in de podcast aan bod komen.

In de eerste aflevering spreekt Dallinga met de 50-jarige huisarts Mascha Gesthuizen, die al het grootste gedeelte van haar leven kampt met suïcidale gedachten. Ze heeft het nooit aan haar omgeving durven vertellen. Het komt uiteindelijk tot een suïcidepoging in 2014. ‘Er was gewoon niets meer om het niet voor te doen’, dacht ze destijds. Op het laatste moment bedenkt ze zich. ‘Ik was zo moe en zo leeg. Ik kon alleen maar hard huilen en dan sjok je maar weer naar huis.’ Ze ging door met haar leven alsof er niets aan de hand was.

De grote verdienste van Verstrikt is dat de serie empathie opwekt voor de 400 tot 500 duizend Nederlanders die suïcidale gedachten hebben, de 1.800 mensen die zich dit jaar van het leven beroven en alle mensen die ontredderd aan de zijlijn staan. ‘Ik voel me zo alleen als ik moet huilen, dat wil ik niet’, zegt een man wiens moeder 22 jaar geleden suïcide pleegde en die nu veel nadenkt over zijn eigen dood. Het zijn woorden die nog lang nagalmen in je hoofd. Zoals veel verhalen in de podcast. ‘Het gevaarlijkste wat je kunt doen, is er niet over praten’, vertelt een hulpverlener. Luisteren naar Verstrikt is een eerste stap.

Hulp nodig? Op elk moment is contact mogelijk met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via tel. 0900-0113 of via 113.nl.

De Volkskrant tipt welke podcasts de moeite waard zijn (en welke niet). Bekijk ons recensie-overzicht hier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden