Verschillen in oordopjes zijn groot

Is een popconcert wel te verdragen met oordopjes in? Zeker, al zijn de verschillen groot.

Pay-Uun Hiu
Publiek tijdens Hardwell Presents Revealed in de Heineken Music Hall op het Amsterdam Dance Event. Beeld ANP
Publiek tijdens Hardwell Presents Revealed in de Heineken Music Hall op het Amsterdam Dance Event.Beeld ANP

Popconcerten, megafeesten en andere evenementen waar de luidsprekers dreigen te exploderen, bezoek je beter niet met blote oren, is het advies van gehoorspecialisten. In 2012 leerde een enquête van de Nationale Hoorstichting dat 93 procent van het publiek na het uitgaan last had van piep of ruis in de oren. Meestal is dat na korte tijd weer verdwenen, maar het kan ook resulteren in blijvende gehoorschade. Bij grote evenementen zijn inmiddels (soms gratis) doppen verkrijgbaar. Drie redacteuren - Lotte Grimbergen, Eline Huisman en Joris Zwetsloot - testten enkele merken bij een aantal grote feesten.

Het beste, benadrukken de merken, is een dopje op maat. De Alpine Party Plug Pro was dat niet en belandde bij Zwetsloot te diep in zijn oor. Ook de Thunderplug zakte ver weg, terwijl de Pluggerz van Beter Horen juist weer uit zijn oren bleven steken. Een goede pasvorm draagt niet alleen bij aan draagcomfort, een oordopje moet de gehooringang ook echt goed afsluiten om het geluid tegen te houden, zegt Jan de Laat, audioloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum. De Nationale Hoorstichting beveelt oordoppen aan met een minimale demping van SNR17 (gemiddeld 17 decibel (dB) over alle frequenties).

Belangrijk is ook wat je nog wél hoort. De meeste zijn het type herriestopper ('schuimpje' in termen van De Laat) wel voorbij en zijn voorzien van een geluidsfilter. De mate van demping is alleen proefondervindelijk vastgesteld. Grimbergen, dansend bij ongeveer 95dB, schrok hoe hard de muziek was toen ze even de Pro Active van Schoonenberg uitdeed. Huisman ervoer bij vrijwel gelijk volume ook dicht bij de boxen nog goede demping van de Pluggerz en de Alpine Party Plug Pro.

De Pluggerz Unifit Music Premium (het duurdere merk van Beter Horen) werden door Zwetsloot en Grimbergen als behoorlijk stug ervaren, Huisman vond ze juist soepel en zacht, maar had wel een 'zwembadgevoel' in haar oren. De gesprekken zijn met oordopjes in nog even goed (of slecht) te volgen, maar Huisman vond de bassen wat mat klinken.

1. Party Plug Pro, 29,95

2. Thunderplug 9,95

3. Alpine Party Plug 12,95

4. Pro Active Schoonenberg 19,95

5. Pluggerz Unifit Music Premium 39,95

Pro Active van Schoonenberg scoorde eveneens niet hoog in het draagcomfort: ze schuren bij het in- en uitdoen en het is behoorlijk wat gepriegel voor het dopje goed zit. Zwetsloot vond de filtering van het geluid natuurlijker dan bij de Pluggerz en de Thunderplugs.

Thunderplugs laat zich erop voorstaan dat de dopjes zijn ontworpen door musici en extra klein en extra zacht zijn. Toch vindt Grimbergen dat een deel van de muziek slechter hoorbaar is. Maar ze zitten wel lekker, zegt Huisman. 'Je weet haast niet meer of je ze nog in hebt.'

Alpine, prominent aanwezig bij veel evenementen, stuurde behalve de gewone Partyplug ook de PartyPlug Pro mee, met een iets ander filter. Ongeveer een tientje prijsverschil, dat zich vertaalt in een beduidend betere oordop, die bij alle drie de testers bovenaan staat. Flexibel en zacht, goede gelijkmatige demping en een natuurgetrouwe muziekbeleving.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden