VERS VOOR DE PERS EN WAT ANDERS

De oprichter van Vassallucci presenteerde afgelopen maandag zijn nieuwe uitgeverij Rothschild & Bach. De week stond toch bol van de recepties....

MAANDAG 5 SEPTEMBER

Net terug uit het pittoreske B., 34 graden in de schaduw, niet inNederland dus, alwaar ik lunchte met de schrijfster E. en haar vervaarlijkuitziende maar sympathieke partner B. B. heeft ooit een bierencyclopediegeschreven en daar veel research voor gedaan, en E. is een gevatte dame dieveel van wapens weet, maar vreemd genoeg geen foie gras tot zich neemt. Nadrie flessen Sancerre vond ik mijn hotel weer terug. Meer over E. en B.later deze week.

Zondag was er in de hoofdstedelijke uitspanning K. een borrel terlancering van onze nieuwe uitgeverij Rothschild & Bach. Ook daarvloeide de drank rijkelijk. Wat is dat toch met literatuur en alcohol?

Maar nu even wat anders. Iedere dag wil ik u middels een korte columnberichten over het boekenvak, aan de hand van bekende dan wel onbekendemensen die ik ontmoet heb cq liever niet meer wil ontmoeten.

Schrijver dezes staat regelmatig in de krant, en geheel terecht, wanteen uitgever met visie moet je een platform bieden. Dat geeft soms wrevelop de zaak, want collegaatjes zijn ook maar mensen en willen ook weleensin de krant. Niemand wil tenslotte sterven met nul hits op Google.

Daarom wil schrijver dezes voor eens en voor altijd beklemtonen dat hetbij een uitgeverij immer om teamwork gaat, en dat een uitgever niet kanfunctioneren zonder collega's die hem faciliteren, hotels boeken, detelefoon opnemen, koffie, gebak en bier serveren en peptalk opdissenwanneer het onbegrepen genie (lees: de uitgever) het even helemaal nietmeer ziet zitten, murw geslagen als hij is door retouren van de boekhandel,vernietigende recensies en concurrenten die er met bestsellers vandoorgaan.

Maandag 5 september, 11.19 uur.

DINSDAG 6 SEPTEMBER

Zo mensen, we leven nog. Maandag was het tamelijk tropisch in DeMeervaart, alwaar wij onze nieuwe boeken aan het verzameld journaille ende boekhandelaren presenteerden. We hadden flessen Chateau Rothschild latenprepareren die we weggaven aan dorstige fans en groupies. Dat sloeg welaan. Ook liep er een aardige fotograaf van deze krant achter me aan, diemij liet poseren met in Bert & Ernie-outfit gehesen types en andervolk, zoals de auteurs Renske de Greef en Simon de Waal.

Daarna gegeten met Khalid Boudou en de filmcrew die HetSchnitzelparadijs heeft gemaakt. Vervolgens naar de première van de filmin bioscoop City, en toen naar de afterparty in Paradiso. Ook daar was hetdruk en warm en hebben we maar veel bier gedronken, terwijl The Partysquaddraaide en de meute enthousiast danste.

Dinsdag 6 september, 13.03 uur.

WOENSDAG 7 SEPTEMBER

Vandaag is het de sterfdag van mijn moeder. Ze overleed dertien jaargeleden, toen ik 27 was. Dat is ieder jaar een een rare gewaarwording: zeheeft mijn dochter nooit gezien, mijn huwelijk niet meegemaakt, en evenminde oprichting van Vassallucci en Rothschild & Bach. Vandaag daarom mijnvader even gebeld, die nu hertrouwd is met een hele leuke vrouw, enverhuisd is naar Friesland. Sterkte pa.

Gisterenavond via pre-empt (een bod op de vertaalrechten dat dusdanigis dat concurrentie niet meer geïnformeerd wordt) een hotte titel uitAmerika gekocht: Indecision van Benjamin Kunkel. Volgende week ga ik naarAmerika en het is een goede binnenkomer om net daarvoor een buzz book teacquireren.

Maar nu iets anders. Het mooie van het boekenvak is dat je somsbijzondere mensen tegenkomt. Jan R. is de bedenker van de naam Rothschild & Bach (hij gaf onder die naam 15 boeken uit, waaronder het debuut vanArnon Grunberg), is 60 jaar, heeft Toneelgroep Amsterdam en de Theatre BookShop opgericht, en is danser en regisseur. Hij heeft van die fijnetwinkelende oogjes en een kale kruin. Schrijver dezes is erg op hemgesteld. Recent aten Sandra P. en ondergetekende toast met zalm met Jan('Wel de sla opeten, Oscar!') en toen vertelde Jan over zijn ideeën overscholen en opvoeding. Hij had het over kinderen die zelf hun ouders moetenuitkiezen en ventileerde diverse andere weinig courante opinies. Het hadallemaal met Gilles Deleuze te maken - daar heeft schrijver dezes toen hij16 was ooit boeken van gelezen en niets van begrepen - en het was allemaalheel interessant.

Maar nu Theo. Kijk, beste mensen, u denkt dat de literaire wereld draaitom de Arjan Petersen, Kees Fensen en Michaël Zeemannen, maar dat is niethelemaal zo. In de luwte van de literatuur werkt Theo H, ergens in Twente,bij Tubantia, dat is een krant, en die is weer onderdeel van de GPD. Theoziet er altijd netjes uit maar woont vreemd genoeg in Goor. Hij werkt heelhard en alle schrijvers die door hem geïnterviewd worden, zijn weg vanhem.

Zullen we daarom vanaf nu afspreken dat we bij de naam Theo niet alleendenken aan de ons ontvallen regisseur maar ook aan deze dark horse onderde journalisten?

Woensdag 7 september, 14.04 uur.

DONDERDAG 8 SEPTEMBER

Gisteren ondernam ik de barre tocht naar Leeuwarden, om precies te zijnnaar het hoofdkantoor van Foreign Media Group. De immer efficiënte Joséhad een killing schedule voor me samengesteld, dus ik zag in vogelvluchtveel fris gekapte en goed geklede mensen. Er wordt daar hard gewerkt. Ikat in de kantine met de capo di tutti capi, Arjen T., en we sprakengenoeglijk over boten, vrouwen en boeken, in die volgorde. Arjen at metveel smaak een broodje bal gehakt met mosterd en ketchup. Kijk, capo's vande boekenconcerns, zo kan het ook: vergeet de fazanten, truffels enkreeften.

Maar nu even wat anders. Schrijver dezes wil op deze plaats zijn soonto be ex-wife Yvonne T nog even bedanken. Volgens sommige mensen - vooralmannen, natuurlijk - lijkt ze een beetje op Nicole Kidman. Volgens anderemensen - vooral vrouwen, natuurlijk - lijkt schrijver dezes een beetje opJeff Bridges, nou ja, op de verlopen variant dan, de Big Lebowski-versie,zeg maar. Samen hebben ze een mooie dochter gebaard en inmiddels hebben zebeiden een nieuwe partner. Het ga je goed, lieve ex!

Ter zake. Een paar weken geleden reageerde een door schrijver dezes zeergewaardeerde collega-uitgever, laten we hem Wouter van O. noemen, op eeninterview met ondergetekende in Het Parool. Wouter schreef een oergeestigeen vernietigende analyse, waarin hij aantoonde dat schrijver dezes eensnoeverige puber is zonder enig gevoel voor kwaliteitsboeken. Zijn analyseverscheen op de 'meningen'-pagina in Het Parool, en schrijver dezesreageerde daar weer op met een evenzo oergeestig antwoord.

Bij de afdeling 'meningen' van Het Parool werkt een dame, laten we haarEQ noemen, en schrijver dezes had veel lol in hun e-mail- en smsverkeer.Ze gingen daarom maar eens daten, een gescheiden uitgever moet toch wat,en toen hebben ze bier gedronken en gezoend en andere dingen gedaan die uverder niets aangaan en nu is schrijver dezes heel erg verliefd.

Wouter, bedankt!

PS: morgen gaan we het gezellig hebben over break-even,portfolio-onderzoek en netwerkaansluitingen!

Donderdag 8 september, 11.49 uur.

VRIJDAG 9 SEPTEMBER

Gisteren berichtte ik u over mijn bezoek aan de literair agente MarijkeL., en vandaag kan ik u melden dat dankzij haar bemiddeling de Israëlischetopauteur Meir Shalev van Uitgeverij Vassallucci naar Rothschild & Bachverhuist met zijn nieuwe roman. Komt voorjaar 2006 uit. Ik heb van Meirsinds 1993 tien boeken uitgegeven (romans, essays, nonfictie enkinderboeken) en hij verkocht sindsdien meer dan 150.000 exemplaren inNederland en Vlaanderen.

Maar nu iets anders.

Vandaag is het precies tien jaar geleden dat het boekje Ik ben eenleugen die altijd de waarheid spreekt verscheen, een hommage aan de in 1994overleden uitgever Michel Vassallucci. Een half jaar na Michel's doodvertrokken Lex Spaans en ik (en alle anderen) bij Uitgeverij Arena, omvervolgens Uitgeverij Vassallucci op te richten. Op 9 september 1995verscheen als eerste uitgave van de nieuwe uitgeverij dus Ik ben eenleugen..., met prachtige bijdragen van onder anderen Ischa Meijer, BenoiteGroult, Rudie Kagie, Viktor Jerofejev en onze redactrice Annelies Eulen(die veel te jong stierf, 42 jaar, 15 december is het vijf jaar geleden,so sad).

Michel was een clown, een kok (pompoensoep), een levenskunstenaar, eenCocteau-adept ('tegenstrijdigheid is een luxe'), een vriend, een vriendin,een fiets, een kruiwagen, een kunstenaar, een liefde, én een gepassioneerduitgever. Hij beweerde vaak dat hij geen boeken las ('een slager staat tochook niet de hele dag worst te vreten?'), maar dat was schijn. Hij had déneus, een grote neus, waar hij trots op was, waar alle échte uitgeverstrots op zijn, het is het enige lichaamsdeel dat wij uitgevers latenverzekeren.

Maar nu iets anders. Via, via bereikte mij het gerucht dat de door mijzeer gewaardeerde uitgever Mai S. binnenkort de stekker zal trekken uitUitgeverij Vassallucci. Daarom wil ik graag van de gelegenheid gebruikmaken het heft in eigen handen te houden en via deze sympathieke wegvandaag, de uitgeverij zelf te begraven. Vaarwel, Michel.

Vrijdag 9 september, 10.47 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden