Verrukkelijke chemie Avishai Cohen Quartet leidt tot muzikale grootsheid

Concert (jazz) - Avishai Cohen Quartet

Cohen is een jazztrompettist van het kaliber eindbaas: zodra hij blaast, neemt een goudwarme klank bezit van de zaal. Bij dit kwartet van gelijk-gestemde muzikanten overstijgt het samenspel de som der delen.

Trompettist Avishai Cohen wiegt met gesloten ogen heen en weer. De Israëliër, die de laatste drie jaar een stormachtige opwachting maakte in de internationale jazzscene, hoort hoe zijn pas 21-jarige pianist een paar eigenwijze akkoorden uitstrijkt. Cohen grijnst en imiteert de pianobeweging met zijn rechterhand.

Met dit soort momenten ontstaat, zo blijkt in een uitverkocht LantarenVenster, een verrukkelijke chemie die leidt tot muzikale grootsheid.

Cohen is een jazztrompettist van het kaliber eindbaas: zodra hij in zijn trompet blaast, neemt een goudwarme klank bezit van de zaal. Barak Mori weeft er zijn melodisch maar ingetogen basspel omheen, de cymbalen van drummer Ziv Ravitz knisperen.

Avishai Cohen Quartet
Jazz
12/10, LantarenVenster, Rotterdam

Het is het eerste deel uit een grootse dialoog tussen vier gelijkgestemde muzikanten, wier samenspel de som der delen overstijgt. Ieder nummer wordt uiteengereten en vervolgens herschapen tot een nieuw organisme. Al spelend groeit het, met ritmen en klankkleuren die als vanzelf opdoemen en zich vertakken. Het is een kwetsbaar, haast intiem proces dat de luisteraar dankbaar mag aanhoren.

Neem het derde nummer, Quiescence. Bassist Mori speelt twee noten, van begin tot eind; daartussenin ontvouwt zich een muziekstuk met spanning en zachtheid, gebrul en gefluister.

Bloedstollend zijn Cohens solerende slotminuten, waarin hij zijn trompet in de openstaande vleugel steekt. De pianosnaren resoneren met zijn trompetgeluid en veroorzaken een spookachtige nagalm. Hoe kwam Cohen bij die piano terecht? Geen idee. Het gebeurde gewoon. En het was prachtig.

Meer over