PodcastrecensieRenegades: Born in the USA

Verrassende podcast van Springsteen en Obama, met Trump als grote ongenoemde ★★★★☆

We hoeven niet te twijfelen aan de oprechte vriendschap tussen het rockidool en de ex-president.

Mark Moorman
Bruce Springsteen en Barack Obama tijdens de opname van hun podcast, in de studio van Springsteen in New Jersey.  Beeld AP
Bruce Springsteen en Barack Obama tijdens de opname van hun podcast, in de studio van Springsteen in New Jersey.Beeld AP

Het is weer een geval van twee oude vrienden die zúlke goede gesprekken hebben, dat ze al snel denken dat er een microfoon bij moet komen, want zou dit keukentafelgesprek niet een mooie podcast kunnen zijn? En dan hebben we het niet over Gijs en Teun, Sander en Jaap of Alexander en Ernst-Jan; in dit geval hebben we het over Bruce en Barack, respectievelijk rockidool (Springsteen) en de 44ste president van de Verenigde Staten (Obama).

Het verhaal over die goede gesprekken en die microfoon wordt precies zo verteld in de openingsaflevering van Renegades: Born in the USA, een achtdelige podcastreeks die deze week exclusief op Spotify is verschenen, althans de eerste twee afleveringen.

De gesprekken zijn opgenomen in de tweede helft van van 2020, van juli tot december, in de studio van Springsteen in New Jersey, die fans zullen kennen uit de documentaire Letter to You, waarin we The Boss en zijn E Street Band oude en nieuwe muziek zien spelen. Bij de verrassingslancering van de podcast werd een foto verspreid waarop we de twee mannen aan tafel zien zitten, gitaren, keyboards en toetsen op de achtergrond, wat papieren op tafel, een paar met ijs gevulde glazen. En twee microfoons. Ze hebben de armen over elkaar geslagen, en er wordt gelachen. Het uitbundigst door Obama.

Renegades: Born in the USA

★★★★☆

8-delige podcastserie, met Barack Obama en Bruce Springsteen.

Te horen op Spotify.

Allereerst: we hoeven niet te twijfelen aan deze vriendschap. Er is hier geen sprake van een politieke of podcast-technische constructie. Er is sprake van een duidelijk waar te nemen warmte en vertrouwelijkheid. De geschiedenis van hun vriendschap is een van de eerste onderwerpen die de mannen aansnijden, waarbij Obama het voortouw neemt, na het uitdelen van wat plaagstoten over het verschil in leeftijd en het feit dat Michelle en Patty (Scialfa, lid van de E Street Band en echtgenote van Springsteen) informatie uitwisselen over hoe hun mannen er emancipatie-technisch voor staan.

Ze kwamen elkaar voor het eerst tegen in 2008, tijdens de eerste presidentiële campagne van Obama, en hielden in de jaren daarna contact. In januari 2017 (vlak voordat Trump begon) gaf Springsteen een concert in het Witte Huis dat zou leiden tot een serie intieme concerten op Broadway.

‘Op onze eigen manier hebben Bruce en ik een soort parallelle reis door het leven gemaakt’, zegt Obama in de inleiding van de serie. ‘We delen een fundamenteel geloof in het Amerikaanse ideaal. Niet als bijgewerkte, goedkope fictie, of als nostalgie die ontkent waarin we tekortschieten. Maar als een kompas om richting te geven aan het harde werk dat voor ons ligt als burgers.’

Veel dichter bij Trump komen we niet dan in deze verwijzing naar het verkopen van de Amerikaanse droom als ‘goedkope fictie’; verder blijft Trump in deze gesprekken, die plaatsvonden in de aanloop naar de verkiezingen, de grote ongenoemde. Wel zal er in een van de laatste afleveringen tekst worden ingelast over de bestorming van het Capitool.

De eerste twee afleveringen bevatten genoeg persoonlijke details en anekdotes om te voorkomen dat het een voorverpakte les wordt in Amerikaans fatsoen (het helpt dat Springsteen er af en toe een van de ‘duizend gitaren’ bij pakt). In de eerste aflevering vertellen de mannen elkaar verhalen over hoe ze opgroeiden als ‘buitenstaanders’ in Hawaï en New Jersey, waarbij ze meer overeenkomsten zien dan verschillen.

Bij het thema rassenkwesties horen we Springsteen zoeken naar woorden, om iets te zeggen over schaamte en schuld. ‘Je hoort al aan de manier waarop ik erover praat hoe lastig ik het vind’, zegt hij tegen Obama. Volgt een anekdote over een optreden in Ivoorkust, waar de E Street Band optrad voor een zee van uitsluitend zwarte fans. Saxofonist Clarence Clemons had zich op het podium naar Springsteen gebogen en hem in het oor gefluisterd: ‘Weet je ook eens hoe dat voelt.’

Luide lach van Obama. Op dat soort momenten werkt de podcastvorm echt prima.

Baracks en Michelles mediabedrijf

Renegades: Born in the USA is een productie van de in 2018 opgerichte productiemaatschappij Higher Ground, waarin Michelle en Barack Obama hun media-activiteiten hebben ondergebracht. Het eerste resultaat was het succesvolle The Michelle Obama Podcast, eveneens onderdeel van een deal met Spotify.

Als documentaire-producenten (exclusief voor Netflix) debuteerden ze in 2019 met American Factory (dat meteen een Oscar won). In 2020 werd Crip Camp uitgebracht, dat gezien de goede recensies ook een kandidaat voor een Oscarnominatie lijkt. Daarnaast heeft Higher Ground Becoming geproduceerd, een film waarin Michelle Obama gedurende haar boektournee wordt gevolgd.

Toekomstige projecten zijn een film gebaseerd op de biografie van Frederick Douglass, in de 19de eeuw een van de belangrijkste pleitbezorgers voor de afschaffing van de slavernij, en een documentaireserie gebaseerd op The Fifth Risk: Undoing Democracy van Michael Lewis, waarin de aanval op Amerikaanse overheidsinstellingen onder Trump in kaart wordt gebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden