Verrassende hommage aan muziekrecensent Jan Mul

Hommage aan muziekrecensent Jan Mul.

null Beeld null

Dagbladjournalisten werken niet voor de eeuwigheid. Ze kunnen prijzen winnen, maar hun stukken zijn vaak geen lang leven beschoren. Verrassend dus om een hommage te zien aan een journalist die 'niet weg te denken is uit het naoorlogse muziekleven' (achterflap), maar die evengoed werd vergeten.

Jan Mul (1911-1971) werkte van eind 1945 tot kort voor zijn dood voor de Volkskrant en bezit daarnaast enige faam als componist van de 'dubbelmars' in Bert Haanstra's speelfilm Fanfare (1958). Uit de drieduizend recensies die Mul naliet, stelde de musicoloog Ian Borthwick een bloemlezing samen die een waardevolle bijdrage oplevert aan de geschiedenis van het Nederlandse muziekleven.

Jan Mul - Een kwarteeuw muziekrecensies, 1945 - 1970
Ian Borthwick
Nnon-fictie
De Toorts; 138 pagina's; euro 20,-.

Jan Mul schreef lichtvoetig, scherp en beknopt. Over zijn muzikale voorkeuren was hij duidelijk: de Franse esprit van Poulenc, Ravel en Satie achtte hij hoger dan de zwaarwichtigheid van Brahms, Strauss of Mahler.

Meteen in 1945 fileert hij het geliefde vioolconcert van Max Bruch: 'Rimram-muziek van het bedenkelijkste soort.' Even resoluut rekent hij af met Richard Strauss' Metamorphosen: 'Hoe het Beethovenhapje met Wagnersaus van de netmaag naar de grote maag, van de grote naar de boekmaag, en van de boekmaag naar de lebmaag verschuift en dan nog steeds niet te verteren blijkt.' Over een ander werk van Strauss: 'Kort maar langdradig.'

Mul volgt ook de muzikale beeldenstormers. Hij beziet de avantgarde met scepsis, maar blijft een intelligente observator. In 1958 hoort hij Music for 3 pianos van John Cage, conceptuele stilte met geritsel en hier en daar een klap: 'De spanning stijgt. Wie zal het langst z'n lachen kunnen inhouden: de pianisten of het publiek?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden