recensiedans

Verrassend en minder fluwelig op Dansclick is het energieke mannentrio Essential Rights (vier sterren)

De 20ste editie van Dansclick is een vette vis. Het oudste tourneeprogramma voor beginnende choreografen brengt de winnende stukken van de BNG Bank Dansprijs 2018 en die zijn allemaal uitgebalanceerd.

Engel in Dansclick 20 Beeld
Engel in Dansclick 20

In Ü van Antonin Comestaz glijden, zwieren en rollen een jonge vrouw en een jonge man op sokken. Het is een speels duo, dat in dezelfde groove zit en voorzichtig proeft aan meer ‘romance’, met een aai langs een rug hier en even lepeltje-lepeltje staan daar. Cassandra Arnmark en Lukas Karvelis zijn mooie dansers: zacht en gearticuleerd.

Het duet Engel, van en door Kim-Jomi Fischer en Marta Alstadsaeter, gaat een stap verder en is ook verrassender. Hun lichamen zijn bijna non-stop verstrengeld en brengen zo ook dans en circus naadloos samen. Want Alstadsaeter is geschoold als acrobate en kan rotsvast hoog op de schouders van haar partner staan, ook als die in volle vaart is. Ze is een rare engel: nieuwsgierig om af te dalen, maar niet happig op de grond. Dus klemt zij zich als een slingeraapje aan zijn lijf en stapt ze via zijn handen over de vloer. Maar het vertrouwen groeit en uiteindelijk tuimelen ze als één balletje rond.

Ook verrassend en minder fluwelig poëtisch is het energieke mannentrio Essential Rights van Fernando Troya, met opvallend veel en gevarieerd vloerwerk, ongepolijste bewegingen en een spannend, soms dierlijk geluidsdecor. Samen vormen de drie letterlijk een sterk middelpunt. Maar vandaaruit kan het alle kanten opvliegen, zorgen apathie en geweld voor barsten in het glazuur. Zal de vriendschap standhouden?

Dansclick 20 door Korzo producties. Met choreografieën van Antonin Comestaz, Fernando Troya en Kim-Jomi Fischer & Marta Alstadsaeter. 13/11, Corrosia Theater, Expo & Film, Almere. Tournee t/m 18/12.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden