Verpaupering (1)

Nee maar, Joop van den Ende profileert zich ineens als het geweten van de commerciële tv. Spreekt van een verpaupering van het programma-aanbod....

Fons van Westerloo, nog zo iemand. Schermt doorgaans met kwaliteitsbesef en journalistieke principes, schreef in deze krant dat zijn medewerkers hem een tikje té bezielend vinden. Maar programmeert intussen, op SBS, ranzige programma's als Door 't lint! en Sexquiz on the beach.

Of Veronica-voorzitter Joop van der Reijden. Die hoorde ik deze week, in een herhaling van Het Zwarte Schaap, schamperen over het Veronica-programma Sex voor de Buch. 'Denkt u nou heus dat ik dáárvoor opblijf?!' Dat is dus de strategie: rotzooi programmeren en daar vervolgens afstand van nemen. Fraai vertoon van dubbelhartigheid en cynisme.

Neem dat nieuwe Veronica-programma Love Test. Daarin worden relaties getest. Ziek doel: relatiegeluk te kakken zetten. Vorige week betrapte een camerateam de vakantieliefde van Lisa. De jongen bleek een vrouwenversierder die Lisa niet eens van een foto herkende. Het ontgoochelde meisje: 'Ik bel hem morgen wel op, en dan Schluss.' Presentator Gijs Staverman: 'Wat ik nou zo lullig vind... – dat hij daar misschien helemaal niet mee zit.' Gisteren werd, in de wekelijkse uitsmijter, een koppel aan verleidingen blootgesteld. Michael en Edyta gingen een week, los van elkaar, met vakantie. Michael redde het niet en ging vreemd. Staverman: 'Waarom doe je dit als je weet dat er een camera is?' Michael: 'Ik heb de camera niet gezien.' En vervolgens draait Staverman, vleesgeworden schijnheiligheid, de boel om: 'Daar gaat 't toch niet om? Je hébt een relatie!' Zo gaat dat. Er wordt gevist naar ellende die door het programmateam zelf is uitgelokt.

Natuurlijk werken die suffe kandidaten vrijwillig mee. Maar het gaat mij om de intentie van zo'n presentator, zo'n tv-producent, zo'n zenderbaas. Joop van den Ende pleit nu voor overheidsingrijpen. Een wettelijk percentage cultuur en informatie. Alsof de aandeelhouders, die slechts op scoren uit zijn, daarop zitten te wachten. Die programmabazen zijn toch geen kleine jongens? Die kunnen toch wel bij zichzelf te rade gaan? Breed programmeren is toch niet per definitie ranzig programmeren? Van den Ende lacht in zijn vuistje. Zijn ethisch reveil is volgens mij onderdeel van een nieuwe strategie: een flirt met de publieke omroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden