Vernieuwd Lowlands blijft populair

Veel popfestivals hebben te kampen met teruglopende bezoekersaantallen. Maar Lowlands raakt waarschijnlijk weer uitverkocht, dankzij de aansprekende programmering...

Van onze medewerker Menno Pot

De festivalorganisatie van Lowlands koos dertien jaar geleden voor het derde weekeinde van augustus omdat dat statistisch het droogste van het jaar in Nederland is. Dat het dit weekeinde niet droog zou blijven in Biddinghuizen, had het publiek al voor lief genomen toen het vrijdagmiddag het festivalterrein opstroomde: opvallend veel rubberlaarzen in bonte kleuren en gele, oranje of roze zuidwesters waren te zien. De eerste regen viel al binnen een uur.

Toch gaat het een mooie Lowlands-editie worden, dat staat bijna vast. De organisatie is blij, want Lowlands verwelkomt dit jaar minimaal 54 duizend bezoekers. Als er nog duizend kaarten aan de kassa verkocht worden, is Lowlands 2005 zelfs uitverkocht. Dat is opmerkelijk, want veel popfestivals zitten in de zorgen. De laatste editie van Pinkpop was uitzonderlijk slecht bezocht.

Maar waar Pinkpop weinig aansprekende namen op het affiche kon zetten, heeft Lowlands een bijzonder aantrekkelijk programma. Publiekstrekkers als Franz Ferdinand, Marilyn Manson, The Pixies, Nick Cave en Foo Fighters geven nét dat beetje extra allure.

De openingsdag stond, ondanks het sombere weer, in het teken van vreugde en liefde. Binnen tweeënhalf uur kreeg het publiek twee zeer blijmoedige bands voorgeschoteld: eerst de ruim twintig Texaanse neo-hippies in lichtblauwe gewaden die zich The Polyphonic Spree noemen, gevolgd door de corpulente, langharige broertjes en zusjes van het Britse The Magic Numbers. Meteen konden euforische refreintjes worden meegezongen, terwijl de armen in de lucht gingen en de voetjes van de vloer. Vrolijker kan een festival niet van start gaan.

Het was wel even zoeken naar het juiste podium. De indeling van het Lowlands-terrein is ingrijpend gewijzigd. De grootste tent, de Alpha, waar The Prodigy vrijdagavond afsloot, staat nog op dezelfde plaats, maar veel andere tenten zijn van plaats gewisseld.

Had de bezoeker eenmaal de juiste tent gevonden, dan merkte hij dat ook het programma heel anders is geworden. Theater was er niet meer, nu Lowlands daar geen subsidie meer voor krijgt, en dus waren er in ‘theatertent’ Juliet colleges van de ‘Lowlands University’ (’s ochtends, als iedereen nog nuchter is), en meer cabaret en stand-up comedy dan anders.

Ook nieuw en opvallend: op Lowlands kun je lekkerder hangen en liggen dan ooit. Terwijl rockbands Beatsteaks en The Blue Van het spits afbeten en de ‘Stille Disco’ al stampvol stond met dansende en joelende mensen met koptelefoons, lagen de eerste dozijnen Lowlanders al een uiltje te knappen in een van de gesponsorde tenten vol bankstellen, matrassen en zitzakken. Ze wisten dat ze nog een lang en uitputtend weekend te gaan hadden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden