Vermogen Triple P compleet verdwenen door slecht resultaat

Triple P, het software- en computerbedrijf uit Vianen, heeft een slecht eerste kwartaal gehad en moet opnieuw aandelen uitgeven. Het concern dat anderhalf jaar geleden naar de Nasdaq-schermenbeurs in New York ging, boekte een verlies van 4,9 miljoen gulden op een 14 procent lagere kwartaalomzet van 78,5 miljoen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het eigen vermogen van Triple P is weggesmolten tot een negatief bedrag van 1,3 miljoen gulden op een balanstotaal van 142 miljoen. Triple P zal daarom vijf tot tien miljoen dollar (8,5 tot 19 miljoen gulden) aantrekken van Europese en Amerikaanse beleggers om het vermogen te versterken. In ruil voor dat bedrag worden aandelen uitgegeven, of het recht om na enkele jaren aandelen te kopen. Tegen een huidige beurskoers van circa twee dollar komen er 2,5 tot vijf miljoen nieuwe aandelen bij, ofwel maximaal 21 procent van het huidige aantal uitstaande aandelen.

Triple P-oprichter en algemeen directeur Fezi Khaleghi Yazdi zei dat hij de winstverwatering als gevolg van deze aandelenuitgifte zo veel mogelijk zou beperken, maar kon geen cijfers noemen. 'De range is te breed', zei treasurer Ed van Moorsel.

Het bedrijf zal ook het tweede kwartaal slecht draaien, mede als gevolg van een eerder aangekondigde reorganisatielast van drie tot vijf miljoen gulden voor de Duitse vestigingen. In de tweede helft van het jaar moet het operationele herstel inzetten, geholpen door lagere kosten (er zijn 160 van 700 banen geschrapt) en hogere opbrengsten van eigen softwarepakketten.

Per saldo is 1997 een verloren jaar, meent de directeur. 'Het is moeilijk te zeggen of heel 1997 winstgevend wordt afgesloten of niet. Het kan net boven de nul liggen of net eronder', zegt Khaleghi. Na het tweede kwartaal verwacht hij meer duidelijkheid.

Het concern heeft afscheid genomen van zijn financieel directeur Dirk Vertogen die slechts negen maanden in dienst was. Volgens Triple P vertrok hij, omdat hij was ingehuurd voor de korte periode van de herstructurering, iets dat bij zijn aantreden onvermeld bleef. Die zwijgzaamheid over de termijn van zijn contract was volgens Khaleghi nodig om hem slagkracht te geven. 'Hij moest voldoende gezag hebben', zegt hij. Vertogens taken worden overgenomen door controller Jan Bruinenberg en de eerdergenoemde Van Moorsel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden