Vermoeiende mannetjes tonen naastenliefde

Wie heeft zich nooit geërgerd aan het slappe gelul van dj’s op de radio? Jeroen Woe en Niels van der Laan (samen Geen Familie) spelen in Help Ons een radioduo van een populair popstation dat een hulpactie voor Kenia heeft opgezet....

Merijn Henfling

De radiomakers vormen de rode draad in de tweede voorstelling van het duo dat in 2005 het Amsterdams Kleinkunst Festival won. Na hun verrassende debuut kiezen ze opnieuw voor een duidelijk thema: het helpen van de medemens. Met als conclusie: we doen niets voor een ander zonder er zelf beter van te worden.

Behalve de benefietuitzending zien we een verpleger die een bejaarde man koeioneert een jongen die bij zijn buurman komt uithuilen en twee studenten die in een winkelstraat klantjes werven voor het goede doel.

De voorstellingen van Geen Familie zijn toneelmatig van opbouw: korte, goed uitgespeelde sketches met duidelijke karakters. Waar veel collega-cabaretiers blijven steken in slechte typetjes, zijn hun personages – hoe irritant ook – altijd geloofwaardig. Woe en Van der Laan zijn mede dankzij hun Theaterschool-achtergrond goede acteurs. Bij hun studenten bijvoorbeeld klopt niet alleen het idioom (‘Het was een latertje ergo een katertje’), ook de mimiek is treffend.

Uiteindelijk komen de meeste lijntjes bij elkaar en wordt het publiek en passant nog even op het verkeerde been gezet. Na hun geslaagde debuut is ook de opvolger een voorstelling die het verdient om gezien te worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden