Verlind en zoon
Mediadirecteur Ton Verlind van de KRO schreef afgelopen donderdag een mailtje aan zijn personeel. 'De publiciteit van de afgelopen dagen voelt als een koude wind', meldde hij....
Aanleiding voor zijn mail was het artikel in NRC Handelsblad van zaterdag over de publieke omroep. Daarin belichtte de NRC over belangenverstrengeling, gebrek aan financiële transparantie en het regelmatig inschakelen van familie of familiebedrijfjes bij omroepen als de KRO, Teleac/NOT, de EO, de TROS.
Zo werd beschreven hoe de KRO in het verleden voor het programma Ontbijt TV Martijn Verlind, de zoon van Ton Verlind, inhuurde. Daarvoor werd betaald aan Info TV, een bedrijfje dat op naam staat van mediadirecteur Ton Verlind zelf. In feite gaf de directeur daarmee opdracht aan zichzelf om een televisieprogramma te maken.
Ook sloot de KRO een meerjarencontract met Videolease, het eenmanszaakje dat zoon Martijn Verlind oprichtte. Martijn Verlind werkte verder als cameraman voor het programma Wonderen Bestaan, samen met Letty van der Geest, de echtgenote van Ton Verlind.
De KRO was niet de enige die intensief gebruikmaakte van familiebanden. Volgens de krant kreeg bij Teleac/NOT Pim S., de zoon van de directeur jeugdeducatie, met zijn bedrijf X Productions talloze opdrachten toegespeeld. Verder werkt de vrouw van EO-directeur Andries Knevel bij een bedrijfje dat vooral EO-programma's levert.
Verder werd aan de kaak gesteld dat eigen medewerkers van omroepen geholpen worden bedrijfjes op te zetten, die vervolgens weer programma's leveren aan de omroep – vanwege de verplichting van omroepen om 25 procent van hun programma's door 'buitenproducenten' te laten maken – en dat diverse directeuren van publieke omroepen er eigen mediaadviesbureaus op nahouden, zoals TROS-mediadirecteur Huib Boermans met The Media Consulting Company.
De politiek reageerde geschrokken. 'Ik heb daar zorgen over', zei staatssecretaris Medy van der Laan van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen deze week tegen de Tweede Kamer. Ze kondigde aan op korte termijn een integriteitscode voor de publieke omroep op te stellen. Ook wil ze dat de omroepen meer inzicht bieden in hun financiële situatie.
Desgevraagd meldt de KRO dat de positie van KRO-directeur Ton Verlind niet ter discussie staat. Niettemin weigert Verlind de media te woord te staan. Om toch ergens mee te komen, gaat de KRO nu een 'externe commissie' inschakelen. Die onderzoekt niet het gedrag van Verlind, maar alleen of de KRO voldoende transparant is en of de interne regels wel 'helder' zijn en moeten worden aangepast. Verder wil de KRO niets kwijt. Wie er in de commissie zitten, is nog onbekend. De omroep wil dat in de toekomst 'over de interne gedragsregels en -verhoudingen geen onzekerheid zal zijn.'
Ook het Commissariaat voor de Media pleitte deze week voor een gedragscode voor de publieke omroep. Maar Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA) was niet onder de indruk. 'Ik begrijp niet', zei ze in de Kamer, 'dat het Commissariaat niet op de hoogte was van datgene waar de NRC kennelijk vrij gemakkelijk achter is gekomen.'