Verkreukelde liedjes over dood, pijn en verdriet

AMSTERDAM Via Twitterberichten van de bevriende zangeres Kristin Hersh verspreidde het dramatische nieuws over Vic Chesnutt zich op Kerstavond: ‘Opnieuw een zelfmoordpoging, ziet er slecht uit.’ Het overlijden van de singer/songwriter uit Athens, Georgia, werd ruim een etmaal later bevestigd door zijn platenlabel Constellation Records....

Menno Pot

Zelfmoord. Als een verrassing komt het niet. Vic Chesnutt (1964) deed al eerder pogingen, vertelde daar openhartig over en schreef talloze, met zwarte humor doorspekte liedjes over dood, pijn en verdriet.

Hij was 18 toen hij met drank op achter het stuur kroop, een ongeluk kreeg, zijn nek brak en half verlamd raakte. Veel kon hij de rest van zijn leven niet meer, maar gitaarspelen en zingen nog wel. Naar eigen zeggen ‘ontwaakte’ hij als songschrijver pas nadat hij in een rolstoel was beland.

Zijn gitaarspel was door zijn handicap houterig en eenvoudig, maar dat versterkte de emotionele lading van zijn hartverscheurend persoonlijke liedjes, met die verkreukelde, fragiele zang.

Chesnutts optredens in de 40 Watt Club in Athens, in de late jaren tachtig, trokken de aandacht van R.E.M.-zanger Michael Stipe, die geldt als Chesnutts ontdekker en in 1990 het debuutalbum Little produceerde.

Chesnutt ontwikkelde zich tot een typische musician’s musician: collega-muzikanten bewonderden hem, maar bij het grote publiek bleef hij onbekend. Dat veranderde toen in 1996 Sweet Relief II: The Gravity of the Situation verscheen, een album met Chesnutt-covers door artiesten als R.E.M., Smashing Pumpkins, Garbage en zelfs Madonna.

In totaal bracht Chesnutt veertien albums onder zijn eigen naam uit, en twee als lid van de band Brute. Chesnutt werkte graag met andere bands. Groepen als Lambchop en A Silver Mt. Zion begeleidden hem in de studio, zodat zijn platen onderling sterk verschillen: van basaal solo tot krachtig rockend.

Hoe de plaat ook klonk, de dood leek altijd mee te kijken over Chesnutts schouder. Op één van de twee albums die hij dit jaar uitbracht, At The Cut, zong hij nog een zelfmoordlied met de titel Flirted With You All My Life. ‘Oh death, I’m really not ready’, luidde toen nog zijn conclusie. Daarover is Vic Chesnutt in de loop van het jaar anders gaan denken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden