Verkoop van cd's keldert door illegaal kopiëren

De cd-verkopen zijn in 1998 met bijna 10 procent gedaald tot 41,6 miljoen stuks. De daling is een gevolg van nieuwe kopieermogelijkheden die cd-roms en cd-recordables bieden....

Van onze verslaggever

De dalende tendens heeft zich ook in de eerste maanden van 1999 voortgezet, zij het iets minder heftig: zo'n 7 procent. Ook in de rest van het jaar zal dat het beeld zijn, verwacht Buma/Stemra. In welke mate dat aan een incidentele factor als tegenvallende prestaties van muzikanten valt toe te schrijven, weet Vervoort niet precies - wel staat voor hem vast dat de nieuwe technieken een onmiskenbare rol spelen. 'We weten alleen dat er heel veel gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om muziek op cd-roms te zetten.'

De gemiddelde cd-prijs daalde licht: van 32,40 gulden in 1997 tot 30,10 gulden over het afgelopen jaar. Dat is aanzienlijk minder dan bij de introductie van de cd begin jaren tachtig, toen er nog 46 gulden moest worden betaald. Maar al in 1988 kwam de gemiddelde prijs uit op drie tientjes - en dat betaalt de consument nu nog. 'Gecorrigeerd voor inflatie kun je toch van een prijsdaling spreken', stelt Vervoort.

Met behulp van een cd-recordable en cd-roms kan de consument aanzienlijk goedkoper over muziek van cd-kwaliteit beschikken. Een schijfje voor de cd-recordable kost niet meer dan vijf à zes gulden, terwijl een lege cd-rom al voor een rijksdaalder te krijgen is. Die technieken drukken de cd-verkoop. Alleen al van cd-roms gaan er in Nederland jaarlijks ruim dertig miljoen stuks over de toonbank. Hoeveel daarvan voor het opnemen van muziek worden gebruikt, weet Buma/Stemra niet. De organisatie pleit niettemin voor een auteursrechtenheffing op lege cd-roms, ook al is niet altijd duidelijk of er al dan niet muziek op wordt gezet. 'We hebben geen mogelijkheid om vast te stellen of dat gebeurt of niet', aldus Vervoort. Een dergelijke heffing bestaat al voor lege cassettebandjes en cd-recordables.

Buma, dat geld incasseert voor muzikanten die op radio of televisie te horen zijn, zag de omzet met 6 procent stijgen tot 165 miljoen gulden. De muzikanten profiteren vooral van de groei van het aantal commerciële radiostations. De omzet van Stemra dat het van de cd-verkopen moet hebben, daalde vorig jaar van 155 naar 142 miljoen gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden