OmslagCoronakaarten

Verklein de afstand, stuur een kaartje

Coronavariaties in vijftien briefkaarten.

Erik van den Berg
Ontwerp Thonik. Beeld Thonik
Ontwerp Thonik.Beeld Thonik

‘Wat mij ergert in de coronacommunicatie’, zegt grafisch ontwerper Lex Reitsma (bekend van tientallen affiches voor De Nederlandse Opera, films over ontwerper Wim Crouwel en de huisstijl van het Amsterdamse Stedelijk Museum), ‘zijn al die Engelse begrippen: lockdown, dashboard, social distancing.

‘Met name social distancing klopt echt niet. Het gaat om fysiek afstand houden. We moeten er juist heel erg zijn voor degenen dicht om ons heen. Deze misvatting leek me wel een onderwerp voor een affiche, maar ik vond uiteindelijk dat ik iets simpelers moest bedenken. De afstand verkleinen door iemand die je lief is een briefkaart te sturen, leek me een aardig idee.

Ontwerp Max Kisman. Beeld Max Kisman
Ontwerp Max Kisman.Beeld Max Kisman

‘Ik heb veertien ontwerpers en illustratoren uitgenodigd om een briefkaart over corona te ontwerpen; bevriende collega’s wier werk ik bewonder, zoals Max Kisman, Joost Swarte, Thonik en Esther Noyons. De een werkt met fotografie, de ander tekent, weer een ander maakt boekomslagen of is afficheontwerper. Zo is een staalkaart van stijlen en opvattingen ontstaan.

Ontwerp Joost Swarte. Beeld Joost Swarte
Ontwerp Joost Swarte.Beeld Joost Swarte

‘De bijdrage van Herman van Bostelen, die gedurende een aantal dagen het uitzicht van zijn werkkamer fotografeerde onder wisselende weersomstandigheden, als was het een staafdiagram van de crisis, spreekt me erg aan. En ook Jacques Koeweiden over Trump springt eruit: een prachtig beeld. Het ontwerp van Marjolijn Stappers, waarin een nietig mensje opklimt uit het ene zwarte gat op weg naar het volgende, vind ik ook prachtig gevonden.

Ontwerp Herman van Bostelen. Beeld Herman van Bostelen
Ontwerp Herman van Bostelen.Beeld Herman van Bostelen
Ontwerp Marjolijn Stappers. Beeld Marjolijn Stappers
Ontwerp Marjolijn Stappers.Beeld Marjolijn Stappers

‘De oplossing van Ron van Roon en Bart Rouwhorst, die de typografie van een pakje Marlboro-sigaretten veranderden in de waarschuwing ‘Inhaling kills’, is heel direct en typerend voor hun manier van ontwerpen. De twee roodborstjes die Marlies Visser tekende, als onschuldige wezentjes die zich van geen kwaad bewust zijn, contrasteren daar dan weer mooi mee.’

Ontwerp Rouwhorst + Van Roon. Beeld Rouwhorst + Van Roon
Ontwerp Rouwhorst + Van Roon.Beeld Rouwhorst + Van Roon

De vijftien briefkaarten werden door Pantheon Drukkers uit Velsen-Noord in beperkte oplage gedrukt. Alle partijen werkten belangenloos mee. De opbrengst gaat naar Artsen zonder Grenzen.

Ontwerp Marlies Visser. Beeld Marlies Visser
Ontwerp Marlies Visser.Beeld Marlies Visser
Ontwerp Lex Reitsma. Beeld Lex Reitsma
Ontwerp Lex Reitsma.Beeld Lex Reitsma

Coronakaarten

Mapje van vijftien kaarten, € 15. Te koop bij de Athenaeum Boekhandels in Amsterdam en Haarlem, via de betrokken ontwerpers en lexreitsma.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden