Verkild tot op het bot

Er zijn dingen die je niet kunt ontlopen, dacht Somberman, bijvoorbeeld je geboortedag en je sterfdag. Zijn geboortedag had hij liever niet meegemaakt, maar toen hij uit zijn moeder bevrijd werd, was het al te laat. Terugvluchten kon niet meer. Maar zonder geboortedag was er ook geen sterfdag en daar ziet hij weer minder tegenop.

Er zijn meer van die dingen. Elke ochtend opstaan, weer een dag. Elke avond gaan slapen is minder erg, want hij heeft vaak nachtmerries waaruit hij flink ongelukkig ontwaakt. Met zo'n droom nog naspokend in zij hoofd zit hij dan in de tram op weg naar zijn werk in het warenhuis. Nog vol slaap wordt hij bestormd door de monsters uit zijn droom. Geeuwend van verveeld zijn met de dagelijkse sleur (zijn beroerde humeur weet godzijdank niet van wijken) gaat hij het warenhuis in.

Daar wachten hem zijn collegaloonslaven. Ze kunnen Somberman niet helemaal serieus nemen en daarom pesten ze hem graag. Leggen een windkussen op de stoel met 20 procent korting waarop hij tussen de middag, als er weinig klanten zijn op de meubelafdeling,weleens in slaap valt. Of ze binden een ballonnetje vast aan zijn voet. Gelukkig maar, want als pesten niet bestond, zag zijn leven er veel te rooskleurig uit.

Omdat de dokter hem beweging heeft aangeraden, maakt hij soms nog een avondwandeling, bij voorkeur als er een snijdend koude wind waait. Verkild tot op het bot loopt hij over straat. Een boomtak waait af en bezorgt hem een buil op zijn hoofd. Duizelend van de schrik en de pijn keert hij terug naar huis. Met een gevoel dat gevaarlijk dicht aan tevredenheid grenst, sluit hij de deur achter zich. Al met al is de dag goed afgelopen. Nu de nachtmerries nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.