Verkeerde veronderstellingen

Pensioenfondsen beleggen het aan hen toevertrouwde geld in duizenden bedrijven. Volgens Vrij Nederland zijn die niet allemaal even koosjer. Alleen, zoek maar eens uit welke dat zijn....

Daar zal Van den Heuvel niet blij mee zijn geweest. Zijn werkgever De Telegraaf evenmin. Die krant heeft blijkens HP/De Tijd trouwens nog meer redenen om niet blij te zijn. Krant in verval heet het stuk, waarin wordt uitgelegd waarom De Telegraaf sinds 2000 een kwart van het aantal lezers heeft verloren. Dat komt vooral doordat de krant zich tegen Pim Fortuyn, tegen Rita Verdonk en tegen Geert Wilders heeft opgesteld. Bij die opvatting voelt de gemiddelde Telegraaflezer zich niet thuis. Overigens gaat het grootste deel van het stuk over de geschiedenis van De Telegraaf en wordt nog eens verwezen naar een proefschrift uit 1988, waarin werd aangetoond dat de krant pas in het najaar van 1944 écht fout werd. Zo gaat dat. Opeens blijken veronderstellingen niet meer te kloppen. Zo is de gewone homoseksueel niet progressief, maar roze-rechts. Waren alle kiezers homo, dan zat de VVD op 32 Kamerzetels en dus lekker in het kabinet.

Elsevier komt met een apart themanummer over eten (Aan tafel) en heeft wellicht om die reden dit keer geen nuttig-om-te-weten omslagartikel. Interessant is het anders wel, want het bevat een groot en goed profiel van minister Plasterk van Onderwijs. De 50-jarige wormenkenner wordt voor het eerst getipt als opvolger van Wouter Bos. Oei, nog geen jaar in de politiek en nu al kroonprins. Als dat maar goed gaat. Verder staat in Elsevier een interview met de 80-jarige Dick Bruna, die elke dag om vijf uur opstaat (en vroeg gaat slapen). Hij blijf t er gezond bij. Aanbevelenswaardig om gezond te blijven gaat ook op voor vaak klaarkomen, mits in gezelschap van een partner. In je eentje kun je namelijk net zo goed een kwartier gaan hardlopen om evenveel calorieën kwijt te raken.

De Groene Amsterdammer ten slotte komt nog eens uitgebreid terug op de Tachtigjarige Oorlog, waarbij de Oranjes zich minder fatsoenlijk gedroegen dan we zouden wensen. Dan opereren we in Uruzgan heel wat fatsoenlijker, blijkt uit het ooggetuigeverslag van de Spin Gahr-operatie.

Gijs Zandbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden