Verhuizing vaste collectie Stedelijk Museum Amsterdam fors vertraagd

De expositiezaal in de kelder van het Stedelijk Museum Amsterdam is nog immer gesloten. De verbouwing loopt wederom uit, dit keer krijgen de displays van Rem Koolhaas de schuld.

De kelder van het Stedelijk Museum, met links de ingang van de grote zaal. Beeld anp
De kelder van het Stedelijk Museum, met links de ingang van de grote zaal.Beeld anp

Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft flinke vertraging opgelopen bij de inrichting van de tentoonstellingsruimten waarin voortaan de vaste collectie komt te staan. De enorme expositiezaal in de kelder van het Stedelijk is sinds 3 oktober vorig jaar gesloten en zou in mei van dit jaar opengaan. Die is echter nog steeds dicht. Een woordvoerder van het museum kan niet zeggen wanneer de ruimte weer voor het publiek toegankelijk wordt. 'Maar nog wel dit jaar.'

Volgens haar is het oponthoud te wijten aan de langer durende ontwikkeling van een 'displaysysteem' dat architect Rem Koolhaas heeft ontworpen voor de nieuwe presentatie van de vaste collectie. Voorheen was de verzameling van het museum in de oudbouw te zien, maar directeur Beatrix Ruf wil die verplaatsen naar de 'badkuip', zoals de nieuwbouw wordt genoemd. De nieuwe, meer eigentijdse presentatie moet beginnen in de kelder en eindigen bovenaan de roltrap op de eerste verdieping.

De voorgenomen sluiting van acht maanden leidde vorig jaar tot kritiek omdat het museum tot september 2012 acht jaar lang dicht is geweest als gevolg van een uit de hand gelopen verbouwing. Ruf stelde toen in een reactie dat het slechts om een rehang van de collectie gaat, waarvoor geen ingrijpende verbouwing nodig zou zijn. Vanaf mei zou de nieuwe presentatie te bewonderen zijn, schreef zij in een ingezonden brief aan de Volkskrant.

Volgens de woordvoerder van het museum heeft de overschrijding van de aangekondigde sluitingsperiode geen financiële gevolgen. Het Stedelijk wilde vorig jaar niet bekendmaken hoeveel de nieuwe inrichting gaat kosten, maar benadrukte wel dat die wordt betaald 'uit de lopende begroting'.

Het museum is ook bezig met een verbouwing van de entree, die een meer open indeling krijgt en op 22 september wordt geopend.

Lees ook: Interview met architect Rem Koolhaas en museumdirecteur Beatrix Ruf. 'Een nieuw gebouw begrijpen kost tijd' (+)

Directeur vertrekt

Karin van Gilst stopt per 1 oktober op eigen verzoek als zakelijk directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. Zij was op 1 januari 2013 daar begonnen. Om meer geld binnen te halen voor het museum richtte Van Gilst ondermeer Young Stedelijk en het Stedelijk Museum Fonds op. Niet bekend is gemaakt wat Van Gilst, die eerder haar sporen heeft verdiend in de tijdschriftenwereld, vanaf oktober gaat doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden