Verhalen van gewone mensen

Het is onder televisiemakers nogal in de mode om te zeggen dat er in ieder mens een verhaal steekt. Dat mag dan zo wezen, sommige verhalen zijn wel behoorlijk saai....

Presentator Derk Bolt van Gezellig naar de Krim was kort daarvoor ook al te zien in Nederland te koop. Daarin worden de verhalen achter de particuliere internetadvertenties verteld. De een heeft een bakfiets te koop, en de ander zoekt een danspartner met lange armen. Soms past daar een aardige anekdote of een persoonlijke geschiedenis bij. De ene keer heb je geluk en de andere keer pech. Het is een betrekkelijk goedkope manier van televisie maken, dus de lat wordt niet al te hoog gelegd.

Nederland te koop wordt gepresenteerd door diverse KRO-coryfeeën, van wie Yvon Jaspers het pittige talent is en Anita Witzier de vedette.

Vooralsnog lijkt die rolverdeling te blijven bestaan, want Witzier is degene die Memories Tour d’amour mag doen, wat meteen ook maar de duurste KRO-productie is in het genre ‘gewone mensen hebben ook een verhaal’. Bij Memories Tour d’amour merk je dat een gewone-mensenverhaal opeens veel interessanter lijkt als er tijd en aandacht aan wordt besteed. In de zomervariant van het succesvolle Memories reist een met personeel volgeladen KRO-bus door Zuid-Europa om Nederlanders op locatie te herenigen met een oude vakantieliefde. Zo’n vakantieliefde is herkenbaar. De meeste mensen hebben er wel eens een gehad en meestal wordt daar met een weemoedig soort plezier aan teruggedacht. Maar om 25 jaar later daar nog van ondersteboven te raken, is wat overdreven. Zo is het programma gelukkig niet bedoeld. Het moet ontroeren, maar ook een beetje gezellig blijven. Ach, als een hele staf van KRO-personeel om je heen cirkelt, krijg je vanzelf het gevoel dat het belangrijk is wat je hebt meegemaakt. Voor ons kijkers is het belangrijkste echter dat al die hulpvaardige aandacht de kwaliteit van het programma ten goede komt. Gewone mensen hebben soms inderdaad een verhaal, maar Memories Tour d’amour laat zien dat het erg afhangt van hoe het wordt geproduceerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden