Verhalen tussen droom en werkelijkheid: waarin ruimtes personages zijn

Voor het flatgebouw ligt een berg zand die elke dag een beetje hoger groeit. Inmiddels beneemt de zandhoop het uitzicht van de eerste paar verdiepingen. De plantsoenendienst probeert de berg wel af te graven, maar dat heeft amper effect. De verteller in het verhaal 'Stilleven met zandhoop', uit de verhalenbundel Tussen ergens en nergens van Edzard Mik, weet dat alleen hij er wat aan zou kunnen doen, maar de mensen zitten er niet zo mee, denkt hij in een van de mooiste passages in het boek. 'Deze flat had een teveel aan uitzicht: aan de ene kant de stad met haar daken en gekrioel, aan de andere kant het platteland met zijn weilanden, hoogspanningsmasten en onverbiddelijke horizon; wie kan dat dag in, dag uit aanzien, wie kan zoveel relativering van zijn eigen bestaan verdragen?'

Tussen ergens en nergens

Fictie
Edzard Mik
Querido; 184 pagina's; euro 18,99.

In zijn nieuwe bundel (ondertitel 'Elf verhalen, ergens achtergelaten') reflecteert Mik (Mont Blanc, Goede Tijden) op de ruimtes waarin we ons begeven: huizen, hotels, steden. Ruimtes gedragen zich alsof het personages zijn: een stad kan je buitensluiten, een huis belooft je een toekomst, of blijkt een gewillig decor voor het projecteren van verlangens.

Mooi is hoe Mik, zowel met vorm als inhoud, steeds op de rand van tegenstellingen balanceert. Het openingsverhaal, over een bezemkast die 's nachts een villa der lusten wordt, heeft een zachte, verlegen stemming over zich, terwijl het een wereld beschrijft van ongebreidelde lust en exuberantie. Het vertrouwde en het vreemde, droom en werkelijkheid, haast onmerkbaar verglijden we van het ene in het andere. Een aantal keer ontspoort de vervreemding en raakt Mik aan het psychotische. Beter is hij dichter bij huis, waar het vertrouwde nog enigszins in zicht is: 'we laafden ons aan dat tastende, zoekende, strelende'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden