Review

Verhaallijnen in Als de dijken breken zijn wisselvallig

De Volkskrant kijkt (nieuwe) series en bespreekt er elke week een. Deze week: Als de dijken breken.

Susan Visser in Als de dijken breken. Beeld
Susan Visser in Als de dijken breken.Beeld

Heerlijk, die Amerikaanse miniseries uit de B-categorie, waarin een ramp de natie bedreigt en het crisiscentrum bestaat uit een twijfelachtige leider die de sterke man in zichzelf moet vinden ('Destabilisatie is het laatste wat we nodig hebben!'), een collega die de gelegenheid aangrijpt om aan stoelpoten te zagen ('Er is helemaal geen aanpak!') en een wetenschapper die de stemming erin houdt ('We kunnen niets met zekerheid zeggen!').

De quotes komen uit de populaire (1,6 miljoen kijkers) zesdelige Nederlandse dramaserie Als de dijken breken, waarvan de eerste drie delen inmiddels zijn uitgezonden. In de eerste aflevering breken de dijken in Nederland en Vlaanderen door als een superstorm van de categorie 'eens in de tienduizend jaar' over de Lage Landen raast.

Als de dijken breken is een serie van de EO (en van de productiemaatschappij van Johan - Rokjesdag - Nijenhuis) en de kijker kan zich niet helemaal aan de indruk ontrekken dat zich hier de zondvloed aandient, in de seculiere verpakking van een rampenfilm, geheel volgens de klassieke mozaïekconstructie opgebouwd. In elk deeltje wordt een verhaal verteld waarin de hoge waterstand dwars door een persoonlijke crisis snijdt. En waarin (heel contemporain) de falende overheid van alles de schuld krijgt. Nogmaals: 'Er is helemaal geen aanpak!' Er worden nogal wat uitroeptekens uitgesproken in de serie.

Als de dijken breken
Drama
Gezien: afl. 1 t/m 3 (van 6)
Regie Hans Herbots
Met Gijs Scholten van Aschat, Aart Staartjes, Janni Goslinga, Susan Visser
Zaterdag, NPO 1, 20.30 uur.

Gepensioneerde violist David Stein (Aart Staartjes) is net bezig afscheid te nemen van het leven als hij in zijn geïsoleerde huis gezelschap krijgt van een verdwaald meisje. We zijn pas halverwege de serie, maar we hebben Pixars Up ook gezien en vermoeden dat hij een nieuw levensdoel heeft gevonden. Het zou ons niet verbazen als het gestrande huwelijk en de leiderschapscrisis ook weer op de pootjes belanden. Waar een nationale crisis al niet goed voor is. In Als de dijken breken lijkt het verlangen naar de eindtijd in de lucht te hangen.

De verhaallijnen zijn wisselvallig, waarbij het Vlaamse deel de indruk wekt dat we kijken naar een remake van The Poseidon Adventure door de gebroeders Dardennes. Acteur Gijs Scholten van Aschat moet als premier Hans Kreuger steeds zinnen uitspreken als 'We kunnen er niet ook nog eens een binnenlands conflict bij hebben', intussen zorgelijk starend naar een scherm, waar weinig overtuigende special effects de superstorm en het stijgende water suggereren. Er zit eigenlijk maar één ding op: 'Iedereen moet de hoogte in!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden