Verhaal 'Reve' was géén pr-stunt

Het is nieuws dat Gerard Reve en Robert Jasper Grootveld nauw waren bevriend. Dat legitimeert het bericht over Reves ontdekte verhaal, zegt Eric Duivenvoorden....

Uit het artikel van Tom Rooduijn in de krant van donderdag (Forum, 12 februari) zou men tot de conclusie kunnen komen dat het door De Arbeiderspers verspreide bericht over een nieuw verhaal van Gerard Reve nergens op was gebaseerd. Het zou alleen maar een publiciteitsstunt zijn voor de verschijning van Magiër van een nieuwe tijd, de biografie van Robert Jasper Grootveld van mijn hand.

Niets is minder waar.

Er zijn volop aanwijzingen dat Gerard Reve van alles met het verhaal te maken heeft. De intieme vriendschap bijvoorbeeld die hij op het moment van verschijnen, het najaar van 1960, met Robert Jasper Grootveld onderhield. Of de stickies die ze samen rookten, waarvan Reve zo in de war raakte dat hij in het ziekenhuis weer op de been gebracht moest worden.

Dit avontuur is voor Grootveld de aanleiding geweest om het tijdschrift Rabarber, waarin de bijdrage van Reve is opgenomen, überhaupt te maken; driekwart van de uitgave is gevuld met zijn waarschuwing tegen het roken en verspreiden van marihuana.

Reve heeft zich in de tijd dat het tijdschrift verscheen ook zeer beminnelijk uitgelaten over Grootveld: ‘In thankful memory of my days with Robert Jasper’, schrijft hij als opdracht in een exemplaar van De Avonden. Grootveld houdt bovendien vol dat hij het verhaal van Reve zelf gekregen heeft.

Dat de vaderlandse media reageerden op het persbericht alsof een tweede De Avonden was ontdekt, was verbazingwekkend. Te meer omdat er alle mogelijkheden waren om zelf een oordeel te vellen.

In tegenstelling tot wat Tom Rooduijn beweert, kon nog dezelfde middag dat het bericht werd verstuurd, op de website van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis het verhaal nagelezen worden. Bovendien werd in een bijlage het een en ander uit de doeken gedaan over de context van de vondst.

Het is waar dat achteraf niet meer bewezen kan worden dat het verhaal daadwerkelijk door Gerard Reve geschreven is. Maar het tegendeel kan evenmin met zekerheid vastgesteld worden, zoals onder andere Reves biograaf Nop Maas toegeeft.

Wel staat vast dat het verhaal geen aanwinst is voor de Revianen. Vanwege de bedenkelijke kwaliteit van het verhaal distantiëren ze zich er dan ook van.

Toch zou de context waarin het is opgedoken een hoop goed moeten maken. Gerard Reve en Robert Jasper Grootveld zouden in de loop van de jaren zestig ieder op eigen wijze roem vergaren en uitgroeien tot exponenten van het nieuwe tijdsgewricht. Dat ze bij aanvang van dit decennium zo’n nauwe relatie onderhielden, was een vondst op zich en kwam aan het licht dankzij de door Reve ondertekende bijdrage aan het tijdschrift.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.