nieuwssportprijs

Verhaal over verdwenen dopingkoffertje beste sportverhaal van 2018; Van Persie sportpersoonlijkheid van het jaar

Het onderzoeksverhaal van de Volkskrant en Andere Tijden Sport over een in 1985 verdwenen koffertje met urinestalen van schaatsers, is door de Nederlandse Sport Pers (NSP) maandag gekozen tot beste sportnieuwsverhaal van het jaar. Veronica en Fox News-presentatrice Hélène Hendriks werd de sportjournalist van 2018.

Journalisten Willem Feenstra (links), Mark Misérus en Maud Effting op de redactie van de Volkskrant.Beeld Pauline Niks

De NSP, de beroepsorganisatie van zo’n 650 sportjournalisten en -fotografen, koos verder Feyenoordvoetballer Robin van Persie tot sportpersoonlijkheid van het jaar. Een foto van schaduwen op het ijs tijdens een schaatswedstrijd op de Weissensee van fotograaf Vincent Riemersma kreeg de prijs van beste sportfoto.

De Volkskrant-verslaggevers Maud Effting, Willem Feenstra en Mark Misérus onthulden in november, samen met Kees Jongkind van Andere Tijden Sportdat de KNSB in 1985 de verdwijning van urinestalen van schaatsers Yvonne van Gennip en Ria Visser in de doofpot had gestopt.

Een koffertje met de stalen werd op de slotdag van het EK van dat jaar uit het dopinglab van het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen gestolen. Op het EK eindigden Van Gennip en Visser onverwachts als tweede en vierde, ondanks de concurrentie van de oppermachtige schaatsers uit Oost-Duitsland.

Volgens de jury was het verhaal ‘de scoop van het jaar’. ‘Veel kijkend naar korte misdaadseries concluderen we: er was een dader, de dokter, die zich niets meer herinnerde. Er was een plaats delict, het ziekenhuis, waar het misdrijf is gepleegd. Er was een ‘wapen’, de gestolen flesjes. En er waren twee slachtoffers, de sporters, die zich tegen schimmen moesten verdedigen. Daardoor was er een soort open einde.’

Ook verhalen over matchfixing en het gebruik van schildklierhormonen in het schaatsen dongen mee naar de prijs voor hard nieuws, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt door de NSP. Het was ook voor het eerst dat een vrouw werd gekozen tot sportjournalist van het jaar. ‘Zij paart in de wereld van stoer en testosteron kennis van sportzaken aan realisme en moed’, aldus de jury over Hélène Hendriks, die werkt bij Fox Sports en Veronica. ‘Hopelijk vindt haar aanpak niet alleen veel navolging bij vrouwelijke collega’s, maar ook bij mannelijke.’

Robin van Persie werd door de sportpers verkozen boven Tom Dumoulin en Epke Zonderland. ‘Binnenkort nemen we afscheid van Robin de voetballer’, aldus de jury. ‘En misschien gaat dat wel gepaard met nog één hoogstandje. Eén moment van pure klasse en technisch vernuft.’

Doping in de schaatssport

Het mysterie van het dopingkoffertje ontrafeld
Twee topschaatsers verbazen iedereen met hun prestaties. De volgende dag zijn de urinemonsters van Yvonne van Gennip en Ria Visser verdwenen. Waar was het koffertje waar ze in werden bewaard? 33 jaar lang wilde niemand er over praten. Tot nu.

Hoe kwam dit verhaal tot stand? 
De onderzoeksjournalisten achter het verhaal vertellen hoe ze te werk gingen. ‘Het is belangrijker om het bredere beeld van dopinggebruik in een sport te laten zien dan om één schuldige aan te wijzen.’

‘De zwarte markt kon ik ze niet op sturen’
Vlak voor zijn overlijden sprak oud-sportarts Michel Karsten nog eenmaal over doping bij topsporters. Lees het hele interview hier.

Benieuwd naar al onze verhalen over doping in de schaatssport? 
Al onze verhalen, podcasts en video’s over doping in de schaatssport verzamelen we hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden