Vergezichten van Clinton

Een spotprent in een Amerikaanse krant illustreerde onlangs de verwarring die ontstaat als Hillary Clinton president zou worden. Bill en Hillary Clinton kijken beiden opgetogen om als iemand ‘President Clinton?’ roept....

Diederik van Hoogstraten

Voor Hillary is het de kunst zich te onderscheiden van haar man, zonder zich los te maken van zijn succes, ervaring en populariteit. In een essay in Foreign Affairs, het gezaghebbende blad over de internationale betrekkingen, doet ze een poging. Clinton zet hierin haar ideeën over het toekomstige buitenlandbeleid uiteen.

‘De Amerikaanse idee’ moet in ere worden hersteld, schrijft Clinton. Het leiderschap van de VS kan niet alleen militair en ‘gespierd’ zijn, maar moet vooral moreel van aard zijn. Ze benadrukt diplomatie en overleg, het belang van internationale organisaties en samenwerking. Respect moet weer worden gewonnen en getoond: ‘Leiderschap vereist een mengsel van strategie, overtuiging, inspiratie en motivatie. Het is gebaseerd op respect, meer dan angst.’

Clinton blijft veelal hangen in dit soort algemene vergezichten. Concreet wordt het zelden. Over Irak: ‘Het beëindigen van de oorlog is een eerste stap in het herstel van het mondiale leiderschap van de VS’. Vraag alleen niet hoe.

Aan het einde van haar essay toont Clinton zich overigens een idealist in de traditie van Ronald Reagan en ook Madeleine Albright, de minister die de VS onder Bill Clinton neerzette als de ‘onmisbare natie’. ‘Een Amerika dat zijn kracht weer opbouwt en zijn principes hervindt’, schrijft Clinton, ‘zal een Amerika zijn dat de zegeningen van veiligheid en kansen over de wereld kan verspreiden.’ George W. Bush had het kunnen bedenken.

Clinton schrijft dat de regering-Bush voortdurend ‘valse keuzen’ heeft gepresenteerd. Militair optreden versus diplomatie, unilateralisme versus multilateralisme. Tijdens haar presidentschap moet dat anders: en-en in plaats van of-of. Zo zet ze zich met gepantserde retoriek af tegen de zittende president, een absolute voorwaarde voor wie op dit moment de steun van de Democratische Partij wil winnen, waar de Bush-haat peilloze diepten heeft bereikt.

John McCain, de Republikein die gelooft in succes in Irak, trekt de lijn van Bush juist door, hoewel hij niet bang is om het ‘mis-management’ van de oorlog in Irak te benoemen. Zijn essay staat naast dat van Clinton. McCain is concreter in zijn prioriteiten: het winnen van de strijd tegen terreur, het per se beschermen van de vrijheid in de VS en de wereld.

De stukken van Clinton en McCain zijn te lezen op www.foreignaffairs.com. Hier staan ook de eerder gepubliceerde essays van andere kandidaten.Diederik van Hoogstraten

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden