Rubriek Lexicon

Vergeten woord: troela, een belediging op oubollige wijze

Afwisselend betuigen Stella Bergsma en Sylvia Witteman hun liefde voor Nederlandse woorden die je niet vaak genoeg meer hoort. Deze week: troela.

‘Waarom fiets je nou op het trottoir’, vraagt de grote man met het kleine hondje. Ik zie hem wel vaker lopen en hij ontroert me altijd een beetje. Maar nu even niet. Omdat ik eeehhh..., halverwege staak ik mijn zin, want ik heb natuurlijk geen reden. Of althans geen goede. Omdat ik lui ben, omdat ik dan de stoeprand niet op en af moet, waardoor de hengels van mijn topzware boodschappentas die aan mijn stuur hangen zouden kunnen breken van de schok. Omdat ik bang ben voor auto's.

‘Iedereen kan wel op de stoep willen fietsen, maar dat kan nou eenmaal niet, vanwege dit en vooral ook omdat... dat.’ De man stoot allerhande verontwaardigde klanken uit. Ik luister niet heel goed, omdat ik naar zijn bewegend hoofd kijk. Het is groot en rood met een enorme neus in het midden.  Het hondje ruikt ondertussen aan mijn voorwiel. Dag blafbekje, denk ik, zou je baasje alcoholist zijn? Ik heb zelf eigenlijk ook wel trek in een biertje. ‘Troela’, hoor ik de man dan zeggen.

Wat? Nou ja, zeg! Zei hij dat echt? Hij loopt me uit te schelden! Dat gaat wel ver hoor. Hij beledigt me op oubollige wijze. Dat vind ik enorm grappig in ene. Het is ook wel een kek woord, troela. Het rijmt op ammehoela. Dat zou ik bijvoorbeeld terug kunnen zeggen. Een soort trut is het, maar dan liever. Een beetje een onhandige vrouw. 

En daar heeft hij wel een punt. Ik ben ook een troela natuurlijk, een totale trottoirtroela, eigenlijk. Troela Bergsma, dat ben ik. ‘Mijnheer’, zeg ik opeens vrij plechtig, ‘u heeft gelijk, sorry, kinderpardon. Ik zat fout en het spijt me.’  

Hij stopt en lacht. Als ik even later naar zijn wegslungelende gestalte kijk, voel ik toch weer vertedering. Hij had ook stoephoer kunnen zeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.