Weekendrecept Kurkumabloemkool

Vergeet gewone bloemkool, deze vegan kurkumabloemkool houdt je twee dagen warm

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te maken. Deze week: een vegan kurkumabloemkool.

Beeld Yvette van Boven

Ik ben zelf geen veganist, maar geregeld geen dierlijke producten eten kan geen kwaad. Zeker als u het echt niet mist, als het gerecht op uw bord gewoon ‘als bij toeval’ geen dierlijke producten bevat, dan zeggen zelfs de meest verstokte carnivoren: ja, zo lust ik het ook wel. Welnu, dat kan dus makkelijk. Mijn Amerikaanse vriendin Maggie, die sowieso geen lactose eet, leerde me ooit ‘crème fraîche’ maken van cashewnoten. Dat is werkelijk een geweldige uitvinding. En zolang u het geen crème fraîche noemt, gaat niemand het daarmee vergelijken en lepelt iedereen het met gemak naar binnen; tahin en hummus eten we toch ook graag. Ik geef u twee recepten voor ultiem comfort food voor de koude dagen. Een bijgerecht, maak gerust een fikse bakplaat vol, dan eet u er de volgende dag ook nog een kom hartverwarmende curry mee.

Beide gerechten zijn te zien op Instagram: @yvettevanboven

Geroosterde kurkumabloemkool met cashew-tahinroom

Genoeg voor vandaag en morgen voor 4.

Ingrediënten

Cashew-tahinroom

- 175 gram rauwe ongezouten cashewnoten, 1 uur in water geweld

- 3 eetl. tahin

- het sap en fijne rasp van 1 flinke citroen

- 1 eetl. wittewijnazijn

- zeezout en versgemalen zwarte peper

Kurkumabloemkool

- 2 bloemkolen, in flinke roosjes

- 4 witte uien, elk in 8 partjes

- 3 eetl. olijfolie

- zeezout en versgemalen zwarte peper

- 2 theel. kurkuma

- 2 theel. paprikapoeder

- 2 theel. mosterdzaad

- 4 tenen knoflook, in dunne schijfjes

- 1 eetl. jalapeñoschijfjes, uit een pot: fijngehakt

- 2 citroenen, gehalveerd

- 100 ml cashewroom (zie recept)

- 1 handvol korianderblad

Beeld Yvette van Boven

Bereiding

Verwarm de oven op 200 graden. Meng de olijfolie met zout, peper kurkuma, paprikapoeder en mosterdzaad in een wijde schaal, schep de bloemkoolroosjes en de parten ui erdoor tot alles met een laagje is bedekt. Spreid uit op een met bakpapier beklede bakplaat (of twee) in een enkele laag en rooster zo’n 1 uur in de oven. Schep alles halverwege om voor een gelijke garing en kleuring.

Maak de cashewroom door de geweekte noten met 500 ml schoon water, tahin, citroensap en de fijne citroenrasp in de blender te draaien tot een heel gladde crème. Breng op smaak met zout en peper.

Haal de bloemkool uit de oven, bewaar de helft voor morgen en schep de andere helft op een serveerschaal: spat er de room over en bestrooi met korianderblad. Lekker zo, of geef er sla en brood bij.

Tikka Massala van kurkumabloemkool en cashew-tahinroom

Voor vier personen.

Beeld Yvette van Boven

Ingrediënten

1 eetl. olijfolie

2 eetl. tikka massala-pasta (ik gebruik Pataks of (80g) Kumars)

3 tomaten, in blokjes

1 blik tomatenstukjes (400g)

1 handvol korianderblad

1 blikje kokosmelk (270ml)

De helft van de bloemkoolschotel van gisteren

De rest van de cashewroom

Bereiding

Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de massala-pasta er in uit. Voeg de tomatenblokjes aan de pan toe en roerbak enkele minuten tot de hitte er goed in zit. Voeg dan het blik tomatenstukjes toe, roer tot het kookt en giet de kokosmelk erdoor. Laat 15 min sudderen. Schep dan de eerder geroosterde bloemkool door de saus en schep even door om goed door te warmen. Proef of er zout en peper bij moet.

Serveer op kommen dampende rijst met een flinke lik cashewroom erop en bestrooi met korianderblaadjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden