Vergeet de vuurwerkshow, Disney komt met droneshow

Dit weekend wordt de avondlucht boven het sprookjeskasteel in Disney World eens niet verlicht door de vaste vuurwerkshow. Die kent de bezoeker van het animatiepark in Florida inmiddels wel. In plaats daarvan stijgen zondag na de druk op één knop 300 lichtgevende drones tegelijk op, om daarna in de lucht allerlei bewegende formaties te vormen. Ze worden bestuurd door maar één piloot: een algoritme.

Beeld INTEL

De bijzondere drones, die elk een lichtbron hebben die allerlei kleuren kan aannemen, bewegen volgens een choreografie die door Disney zelf is bedacht. De formaties worden vooraf geprogrammeerd, met behulp van een algoritme van de Amerikaanse chipfabrikant Intel. De drones zijn quadkopters van hetzelfde bedrijf.

Intel experimenteert al langer met dronelichtshows, maar had voorheen maanden nodig om simpele figuren te programmeren. Daarnaast moest het bedrijf steeds meerdere piloten inschakelen om de drones te besturen. Met het algoritme dat ze voor de shows in Disney World hebben ontworpen is het creëren van formaties veel simpeler én is maar een piloot nodig, die eigenlijk alleen op start hoeft te drukken en de boel in de gaten houdt. In feite is het algoritme de enige bestuurder.

Volgens hoogleraar geavanceerde robotica Stefano Stramigioli (Universiteit Twente) bestaat de techniek achter droneshows al langer, maar is een project van deze schaal erg bijzonder. 'Technologisch gezien is zo'n programmeerprogramma niet heel pittig, maar vanuit het perspectief van een ingenieur is dit erg indrukwekkend.' Volgens de hoogleraar is de positionering van drones nog altijd lastig, omdat de navigatie via het niet zo heel nauwkeurige gps werkt. 'Het is al moeilijk om één drone stabiel en robuust in de lucht te laten zweven, laat staan 300. Als je dan ook nog zorgt dat ze niet botsen, dan noem ik dat knap.'

Vuurvliegjes

Korte promotiefilmpjes laten zien dat de lichtgevende drones aanstaande zondag in ieder geval een vliegende vogel, een ronddraaiende kerstboom en het hoofd van de kerstman in de lucht zullen vormen, maar wat bezoekers van het animatiepark in Florida verder gaan zien is nog geheim. De dansende drones worden overigens begeleid door kerstige muziek.

Videobeelden van eerdere droneshows laten in ieder geval zien dat alleen het opstijgen en landen van zo veel verlichte drones al tamelijk spectaculair is. Wanneer de drones hun oplaadstations verlaten, die naast elkaar in een vierkant vlak zijn opgesteld, lijkt het net alsof honderden levensgrote vuurvliegjes op hetzelfde moment het nest uitvliegen en rustig uit elkaar zwermen.

Disney noemt 'Starbright Holidays' de grootste droneshow ooit gemaakt, maar dat is iets sprookjesachtiger geformuleerd dan de waarheid zou zijn. Intel bracht begin dit jaar al 500 lichtgevende drones in Sydney aan het vliegen, die na het verlaten van hun oplaadstation samen het getal 500 en het logo van Intel in de lucht vormden.

Beeld Intel

Vonkjes

Dat een animatiebedrijf als Disney zich met het programmeren van de drones bemoeit is echter wel voor het eerst, en belooft in ieder geval een creatievere choreografie. Hoogleraar Stramigioli zou er graag bij zijn. 'Mijn eerste reactie was: dit is prachtig. Dit is heel creatief, precies op het snijvlak van kunst en techniek. Maar ik zie ook praktische toepassingen. Stel: je bent op een evenement, en er is een calamiteit. Op zo'n moment zou je met pijlen in de lucht mensen de uitgangen kunnen wijzen. Je kunt zulke mooie dingen doen met robotica, en dit is er een van.'

Professor sociale robotica Vanessa Evers (Universiteit Twente) is het daarmee eens. 'Ik denk niet dat droneshows vuurwerkshows gaan vervangen, want vuurwerk is veel heftiger en knalleriger. Zo'n dronespektakel pakt eigenlijk iets wat we al kennen, en maakt het helemaal anders. Verrassender. Nu kunnen de vonkjes ineens rondvliegen en allerlei vormen met elkaar aannemen. Dat gaan mensen super bijzonder vinden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden