VERGADEREN OVER KUNST

Iedere Nederlandse gemeente heeft zijn eigen slepende discussie rondom kunst in de openbare ruimte. Deed Rotterdam vijf jaar over 'Kabouter Buttplug', Tilburg vergadert al vier jaar over een draaiend huis op de Hasseltrotonde, van kunstenaar John Körmeling, voor 348 duizend euro....

Onlangs bleek echter dat het nog krap zal worden: er is eenraadsmeerderheid nodig, maar D66, VVD en CDA twijfelen nog, deouderenpartij (TOP) en de volkspartij (TVP) zijn tegen. De tijden zijnveranderd, meldde VVD-fractievoorzitter Naaijkens in het Brabants Dagblad:'We hebben het geld gereserveerd in een tijd dat de bomen tot in de hemelgroeiden. Zouden we dat in deze karige tijd weer doen?' Anderestruikelblokken zijn de veiligheid - autobestuurders zouden wel eensafgeleid kunnen worden - en, bij monde van VVD en TVP, 'ziet men dat hetkunst is?'.

'Ach, zo gaat dat gewoon', zegt John Körmeling: 'Onlangs is mijn'theehuis'-kunstwerk in Breda geopend, en daar is zeven jaar oververgaderd.'

In het buitenland komt Körmeling het niet tegen, daar gaan beslissingenover kunst sneller. Bezorgd is hij echter niet, maar hij vindt wel: 'Alsiets gewoon goed is, moet je het gewoon snel doen.' En die veiligheid? Dieheeft hij ondertussen al lang verbeterd.

De beslissing valt 31 oktober.

Merlijn Schoonenboom

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden