Verdwalen op Internet

Voor de gemiddelde Internetter is het een hopeloos karwei: reisinformatie zoeken op Internet. Wat moet hij bij www.bta.org.uk?..

Internet kan bijna elke denkbare reisvoorbereiding getroffen worden. U wilt een auto lenen om in acht dagen van New York naar Los Angeles te rijden? Kijk eens op www.angelfire.com/biz/driveaway. Een kijkje nemen in een Weens park? Surf naar www.atnet.co.at/tourism. Op Internet reserveer je vliegtickets en hotelkamers, zoek je reisgenoten voor de bedevaart naar Santiago de Compostela, ontdek je informatie over tochten te paard in Kirgizistan en bekijk je de Zuidpool met een livecam.

Dat wil zeggen: als de browser niet wederom cannot open Internet-site meldt.

Om in de wirwar van duizenden reissites de weg te kunnen vinden hebben drie uitgevers papieren gidsen op de markt gebracht: Internetgids Reizen (Koos Boertjens), Webgids Reizen (Ronnie Rokebrand) en Travel and holiday siteseeing (Irene Krechowiecka).

Het lijkt een beetje tegenstrijdig om een papieren medium in te zetten om de weg te vinden in een electronisch medium. Er zijn immers sites die je via allerlei links naar andere websites vaak het goede spoor wijzen, zoals Excite Travel (www.excite.com), Travel File (tfsrvr.travelfile.com/www/tvl/DestSearch.html), Travel Library (www.travel-library.com) en Microsoftexpedia Resources (Expedia.msn.com/daily/resources). Maar algemene reis-sites hebben allemaal wel een beperking. Het scheelt, vooral voor minder ervaren surfers, veel vruchteloos gezoek en telefoontikken om tijdens het surfen een papieren gids bij de hand te hebben.

Op Internet wordt erg veel in het wilde weg gezocht. Op de algemene zoekmachine www.askjeeves.com kan iedereen de vragen van andere surfers lezen. Op een zondagavond vraagt iemand: wat voor leuke dingen zijn er te doen in Londen? De papieren gidsen geven een instant antwoord: surf naar www.bta.org.uk en klik naar de link Destinations en vervolgens naar Londen.

De drie gidsen bieden een handleiding voor het surfen zelf. Webgids Reizen biedt de meest kritische informatie. Kort en overzichtelijk beschrijft Rokebrand wat je van een website wel en niet hoeft te verwachten.

Over Openbaar Vervoer Reisinformatie (www.ovr.nl) schrijft hij: 'Een goed functionerende website, al had de vormgeving wel wat fraaier gekund.'

De museumserver (www.museumserver.nl) oogt wel leuk volgens Rokebrand, maar 'is weer weinig actueel'. Dat een kritische noot over de Elmar-website ontbreekt, is hem vergeven: Elmar is zijn uitgever. Www.elmar.nl geeft over een aantal grote Europese bestemmingen als Noorwegen, Oostenrijk en Zweden geen landeninformatie.

De indeling van de Webgids Reizen is helder en overzichtelijk. Gerangschikt naar continent en land zijn alle relevante Internet-adressen op een rij gezet. Rokebrand bekeek ze met een reizigers- oog. Van Koos Boertjens, schrijver van Internetgids Reizen, kun je dat niet zeggen. Hij heeft tientallen boeken over computerprogramma's geschreven, en zeven gidsen over Internet (beleggen, hard- en software, gezondheid, reizen, sport, stamboomonderzoek, vrije tijd).

Reizen is duidelijk niet zijn specialiteit. Hij trapt nogal wat open deuren in: 'Voordat u op vakantie gaat, zult u zich willen oriënteren op het land waar u naar toe gaat.' En: 'Voor een vliegvakantie kiezen veel reizigers een charterreis. Deze is doorgaans veel goedkoper en omdat men meestal met meerdere personen vliegt, wil men de kosten van de vliegreis graag beperken.'

Boertjens geeft geen enkele beoordeling van de websites; hij noemt ze alleen maar. De gids van Boertjens heeft echter een voordeel dat de andere twee niet hebben: er wordt een cd-rom bij geleverd, met meer dan drieduizend Internet-adressen. Die cd-rom maakt van surfen kinderspel: een icoon aanklikken en zonder zelf een adres in te hoeven tikken, gaat de browser op zoek.

Travel and holiday siteseeing (how to find and arrange the perfect holiday using the Internet), geschreven door Irene Krechowiecka, is bedoeld als internationale gids, maar is sterk op de Engelse markt gericht. Handig voor Engelandgangers, zoals de dolende surfer die bij askjeeves terechtkwam, voor anderen is de gids niet aan te bevelen.

Aardig is het hoofdstukje over huizen ruilen via het Internet.

Het is een rommelige gids: vaak noemt Krechowiecka websites, bijvoorbeeld over lange-afstandswandelpaden of buslijnen, zonder er direct de Internet-adressen bij te leveren. Die mag de lezer zelf verderop in het boek zoeken.

Papieren gidsen over Internet hebben een nadeel: anders dan websites kunnen ze niet continu worden geactualiseerd. En er verandert nogal eens wat op het net. Uitgevers zouden wijzigingen van Internet-adressen wel op een eigen website kunnen publiceren.

Boertjens noemt in het voorwoord van Internetgids Reizen het adres van zijn eigen website. Geactualiseerde informatie is daar niet te vinden, maar de site biedt wel de mogelijkheid om per e-mail een vraag te stellen. Ook op de website van Elmar vonden we geen update van de papieren Webgids Reizen. Www.howtobooks.co.uk stelt nog het meest teleur: die website is nog in aanbouw.

En wat biedt www.askjeeves.com? Zonder een gewone, gedrukte gids is de kans groot dat de surfer in Kirkenes terechtkomt en niet in Kirgizistan.

Drie Internet-gidsen onder het mes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden