Verdonschot

Verscheidene lezers, onder wie de presentator zelf, wezen me gisteren op een triest gevalletje van beroepsblindheid: er is de talkshow met de titel Wintertijd van Harry de Winter....

Hoewel: het is pas op het allerlaatst dat ik bij het nalezen van dit stukje merk dat ik de titel Wintergasten per ongeluk weer toeschrijf aan het programma van De Winter dat toch heus Wintertijd heet. Wintergasten bestaat gewoon écht niet. Al had dat wel weinig of niets gescheeld, meldt De Winter dan weer: het heeft hem vorig jaar namelijk ‘veel moeite’ gekost om de VPRO van Wintergasten af te houden en er, teneinde verwarring met Wintertijd te voorkomen, Wereldgasten voor in de plaats te kiezen.

En dan nog ging het dus niet alleen in mijn hoofd mis, want ook lezeres Stannie Stoter, schreef ze, bewandelde met Wintergasten associatief het pad van de kalender en niet dat van de wereldkaart. Zij had al haar kennissen voor de uitzending via internet attent gemaakt op een avondje Wintergasten en moest een paar uur nadien over de boeg van de Wereldgasten ook weer per e-mail bakzeil halen. Enfin, de lichte teleurstelling over wat het interview met David Lynch in de eerste Wereldgasten zondag netto opleverde, bleef bij zowel Stannie Stoter als mij overeind. Mevrouw Stoter denkt dat het komt, omdat geen enkele winterwereldgast meer tegen Willem Dafoe opkan, de acteur die vorig jaar in de VPRO-serie te zien was. We zullen het zien met de nog komende wintergasten deze wintertijd.

Zondag zit in Wereldgasten Iggy Pop, met Nieuwe Revu-journalist Leon Verdonschot als interviewer tegenover zich. Stond in de vorige zin nog ‘Nieuwe Revu-journalist’? Denk daar alvast maar voorzichtig ‘VPRO-aanwinst’ voor in de plaats: zie Verdonschot dezer dagen in zijn debuut als presentator van de voorrondes van de Nationale Wetenschapsquiz. Hij heeft de souvereiniteit van Hans Goedkoop, het leeftijdloze uiterlijk van Rob Kamphues, de zo gewilde Brabantse tongval van Yvon Jaspers en de warme en tegelijk geamuseerde blik van Rob Trip – ik bedoel maar: iets zegt je als beroepsblinde dat het met Verdonschot en tv goed komt. En ik vergis me zelden, weet ook u.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden