Verdiep je in andere geloven, stellen 14 religieuze leiders in dit opmerkelijke filmpje
Een oproep tot verzoening en wederzijds begrip is niet bijster opmerkelijk. Anders wordt het als veertien religieuze leiders, die ongeveer alle internationale religieuze stromingen vertegenwoordigen, samen optreden in een videoboodschap waarvan de strekking is: 'Leer aanhangers van andere godsdiensten kennen, en merk dat uw vooroordelen zullen verdwijnen'.
Het filmpje, waarvan de korte versie iets meer dan drie minuten beslaat, werd deze week in Londen gepresenteerd - samen met de uitkomsten van een wereldwijde studie van onderzoeksbureau Motivaction waaruit blijkt dat gelovigen in het algemeen best openstaan voor andere overtuigingen dan de hunne.
De veertien religieuze leiders die in het filmpje figureren, spreken zich allen uit in deze geest. Zo zegt de Britse opperrabbijn Jonathan Sacks: 'Het mooie van een gesprek met mensen die volkomen anders zijn dan jijzelf, is dat je ontdekt hoeveel je met elkaar gemeen hebt.'
Bartholomeus I, patriarch van de Oosters-orthodoxe kerk, roept gelovigen op om diep in elkaars ogen te kijken om de schoonheid van God te zien. Paus Franciscus zegt contact met andersgelovigen immer als een persoonlijke verrijking te ervaren. Sikh-leider Bhai Sahib Mohinder Singh houdt de kijkers voor: 'Van welke kant je de berg ook beklimt, we moeten elkaar helpen opdat wij allen dezelfde plek kunnen bereiken'. Grootmoefti Shawki Allam zegt tegen aanhangers van elk geloof: 'Let niet op wat ons van elkaar onderscheidt, maar op wat ons bindt.'
Tekst gaat door onder de video.
In vergelijkbare zin spreken ayatollahs, aartsbisschoppen en de in dit verband onmisbare Dalai Lama zich uit. Ze zijn allen gefilmd tegen dezelfde lichtblauwe achtergrond, en het filmpje is zo gemonteerd dat lijkt alsof de veertien leiders allemaal naast elkaar zitten.
Dat is niet het geval, zei initiator Mark Woerde, werkzaam voor het Amsterdamse reclamebureau Havas Lemz, tegen de NOS. De religieuze leiders hebben hun stichtende boodschap op verschillende plaatsen uitgesproken.
Daaraan ging soms een uitgebreide briefwisseling vooraf. In het geval van de paus duurde die zo'n twee jaar. 'Maar niemand weigerde de uitnodiging. Ze kozen allemaal zelf hun teksten over vriendschap.' De vredesboodschap wordt verspreid door het Elijah Interfaith Institute, dat interreligieuze contacten bevordert, in de hoop dat lokale leiders ermee aan de slag gaan. Tot een dialoog met ongelovigen wordt overigens niet met zoveel woorden opgeroepen. Vermoedelijk is dat nog een brug te ver.