Verdachten van diefstal Rodin gearresteerd

De politie Gooi- en Vechtstreek heeft donderdag twee verdachten aangehouden die ‘mogelijk betrokken zijn’ bij de diefstal van bronzen beelden uit de tuin van het Singer Museum in Laren....

Van onze verslaggever Joost Ramaer

In de nacht van dinsdag op woensdag zijn uit de Singer-tuin zeven beelden gestolen, waaronder een versie van De Denker uit 1889 van Auguste Rodin, een van de topstukken uit de museumcollectie, met een waarde van meer dan een miljoen euro. Volgens het museum sleurden de rovers de beelden met bruut geweld van hun sokkels, waarbij er minstens één beschadigd is geraakt.

Hun lompe optreden maakt aannemelijk dat het de dieven niet om de kunstvoorwerpen was te doen, maar om het brons. De beelden worden dan met een snijbrander in kleinere, onherkenbare stukken verdeeld en vervolgens verkocht aan een handelaar in metalen. De bronsprijs schommelt momenteel tussen 2 en 2,50 euro per kilo. De zeven Singer-beelden wegen 80 tot 250 kilo per stuk.

De Singer-roof is de laatste in een golf van zulke diefstallen. Vorige week vrijdag werden op klaarlichte dag acht bronzen beelden gestolen uit Beelden aan de Vecht, een beeldentuin in Maarssen die is opgezet en wordt beheerd door May Hobijn. Volgens haar zoon Erik deed de politie tot dusver geen technisch onderzoek naar deze roof. Bij de Singer-roof is dat wel gebeurd.

Het is niet duidelijk of gemeenten al werken aan een betere bescherming van hun bronzen buitenbeelden. In Utrecht is dat in ieder geval nog niet het geval. ‘We hebben nu wel wat beters te doen’, aldus een woordvoerder van de gemeente tijdens de stormchaos van donderdag.

Alleen al deze maand zijn er in Nederland minstens 41 bronzen beelden gestolen, zo meldt www.gestolenkunst.nl. De kunstenares Lida Dijkstra begon deze website vier jaar geleden na een golf kunstdiefstallen in en rond haar woonplaats Alkmaar. De politie heeft al enkele gestolen kunstvoorwerpen teruggevonden na tips die bij Dijkstra binnenkwamen over diefstallen waarover zij op haar website had gepubliceerd. Al in 2005 zou er een landelijke database komen van gestolen kunstvoorwerpen, maar die is nog steeds in aanbouw bij de Dienst Nationale Recherche Informatie.

Ook in Engeland en Canada zijn vorig jaar een aantal grote bronzen beelden gestolen. Het Art Loss Register in Londen noemt de roof van grote bronzen buitenbeelden ‘een relatief nieuwe ontwikkeling’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden