Verbroedering en vrolijkheid

In juli en augustus vindt in Amsterdam-Zuidoost het multiculturele Kwakoe Festival plaats. Het evenement biedt studenten dit jaar de mogelijkheid om leer- en werkervaring op te doen....

Het is weer zover, het is Kwakoe Time. Deze kreet is in de maanden juli en augustus vaak te horen onder de vaste bezoekers van het Kwakoe Festival, het grootste multiculturele festival van Nederland en misschien wel van Europa.

Het eerste weekend zit erop en het had zeker een multikarakter met de keukengeuren uit Suriname, Ghana en de Antillen, de opzwepende Caribische en Afrikaanse muziek, de vriendelijke en openhartige sfeer, de oude kameraden, en de typisch Hollandse regen.

Aan de Dr. Sophie Redmondstraat in Paramaribo staat het beeld van Kwakoe, dat in 1963 werd onthuld ter gelegenheid van de viering van 100 jaar afschaffing van de slavernij in Suriname. In de Afrikaanse traditie is het gebruikelijk dat kinderen de naam dragen van de dag waarop ze zijn geboren . Met name mannelijke nakomelingen die op woensdag werden geboren, kregen de naam Kwakoe. Zo ook een heleboel Surinamers met een Afrikaanse afkomst.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname afgeschaft. Honderd jaar na dato werd ter herinnering hieraan een standbeeld van een ontketende slaaf onthuld, een symbool voor emancipatie. Omdat de dag van de afschaffing op een woensdag viel, heeft het beeld de naam Kwakoe gekregen.

Het festival begon in 1975 als voetbaltoernooi voor thuisblijvers tijdens de vakantieweken in Amsterdam-Zuidoost. Bezoekers van het festival waren hoofdzakelijk bewoners van Amsterdam-Zuidoost, waardoor het festival al vanaf het begin een multicultureel karakter had.

In de loop der jaren heeft het festival zich ontwikkeld tot een manifestatie met circa een miljoen bezoekers. De helft van hen komt van buiten Amsterdam. De meesten zijn afkomstig uit de Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse bevolking.

Het festival is intussen uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats van oude vrienden en bekenden en een verbroederingsplek voor jong en oud van alle culturen.

Het festival is warm, vrolijk, kleurrijk, spannend, leerrijk, relaxed en er is overal humor en blijdschap. Het festival geeft een tropische vakantie- en vrijetijdsgevoel met een veelheid van activiteiten, entertainment en informatie.

Afgelopen zaterdag stond ik een bezoeker te woord. Hij wilde sfeerfoto’s maken van etend Kwakoe-publiek. Hij was echter het Caribische karakter van het evenement vergeten. Het festival begint dan wel om 13.00 uur en volgens westerse normen was hij precies op tijd. En ja, het volume van de geluidsinstallatie gaat stipt om 13.00 uur omhoog, het vlees gaat om die tijd pas op de barbecue. De tafels en stoelen worden ook dan pas geregeld.

De bezoeker maakte daarop de opmerking dat hij vergeten is zijn Nederlandse ritme om te zetten naar het ritme dat hij had aangeleerd toen hij in de Cariben op vakantie was.

Een andere opvallende opmerking die mij ter ore kwam, was 'hoe er in de ogenschijnlijke chaos een sterke structuur zit'.

Desalniettemin moeten we erkennen dat we ons als festivalorganisatie vanwege de groei en de verwachtingen van de breed georiënteerde bezoekers op moeten maken voor een verrijking en verbetering van het festival.

Door het automatisme en de vanzelfsprekendheid van het festival zoals ik het ervaar, is het moeilijk een dagboek bij te houden, omdat ik dan juist de bijzondere aandachtspunten voor u vergeet in kaart te brengen, het Kwakoefestival moet je gewoon bezoeken om zo een eigen dagboek te kunnen bijhouden. Op één dag maak je bij wijze van spreken een wereldreis. It’s Kwakoe time. Feel Kwakoe.

Programmeren bij het Kwakoe Festival is heel wat anders dan bij andere festivals. In de eerste plaats gaat het om een gratis evenement met een professionele uitstraling en een low budget voor de programmering. Ook willen wij opkomend talent zo veel mogelijk de kans te geven zich op een professioneel podium aan een groot publiek te presenteren. Voorts bieden wij bekende artiesten de kans om op een laagdrempelige wijze in contact te komen met hun fans en achterban. Daarnaast geven wij bestaande artiesten de mogelijkheid om een nieuwe publieksgroep voor hun kunstuiting aan te boren.

Met deze richtlijnen proberen wij een zo gevarieerd mogelijk aanbod samen te stellen. De groei van het festival schuilt ook in de programmering. Het jongereneiland ‘Tha Spot’ heeft inmiddels een volwaardig en specifieke plek op het festival. Op het eiland hebben jongeren tussen de 15 en 27 jaar een eigen plek gekregen.

In deze editie van het festival zullen wij specifieke aandacht besteden aan ons 'Kidsplaza' dat voornamelijk is gericht op de allerjongste bezoekers. Terwijl pa en ma genieten op hun favoriete plekjes, worden de kleintjes opgevangen. Er is zo veel vertier dat pa en ma aan het einde van de dag moeite hebben de kinderen weer mee naar huis te krijgen.

De diverse standhouders brengen het nodige vertier en entertainment. Sommigen geven invulling aan een Gospellounge, Salsalounge, Reggae lounge etc.

Daarnaast zijn er diverse kenmerkende locaties: een cultuurtent, een manifestatietent en de beauty & lifestyle-passage.

Het Kwakoe Festival en het Stedelijk Jongerenwerk Amsterdam (SJA) hebben de handen ineen geslagen om de ontwikkeling en groei van het festival gaande te houden. Wij willen een nieuwe groep medewerkers aanboren, een groep die nog relatief onbekend is met het festival.

Tevens wil Kwakoe een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de evenementenwereld. Daarom hebben wij deze editie van ons festival omgebouwd tot een leer- en werkfestival, een evenement waar studenten en andere geïnteresseerden in het kader van competentie- en persoonlijkheidsontwikkeling een werkervaringplek kunnen vinden.

Kwakoe is niet onbekend met het inzetten van studenten, maar nu krijgen ze ook de mogelijkheid om te neuzen in de keuken van het organiseren van een festival. Kwakoe is door de veelzijdigheid een ideale leeromgeving. Alle elementen voor de organisatie van grootse evenementen zijn aanwezig (logistiek, promotie & public relations, programmering, enz.), en de invulling loopt uiteen van sport tot catering tot dans en muziek.

Medewerkers komen automatisch in contact met de veelheid aan taken die bij de organisatie komen kijken en door de omvang van het festival is er ruimte genoeg om de nadruk te leggen op waar de interesse naar uitgaat.

Door de aandacht te leggen op het leerwerkprincipe betrekt Kwakoe de professional van morgen al vandaag al bij het festival. Met deze betrokkenheid bindt Kwakoe aankomende professionals aan zich. In de toekomst zal dat ongetwijfeld rendement opleveren.

Het Jongereneiland ‘Tha Spot’, Kidsplaza, Beauty & Lifestyle passage en onze festivalmagazine zijn grotendeels door stagiaires gecoördineerd en opgezet. Studenten van het hbo, het mbo en het vmbo trekken gezamenlijk op om onze bezoekers een gedegen programma aan te bieden en tegelijkertijd ervaring en studiepunten binnen te halen. Samen met het Stedelijk Jongerenwerk Amsterdam hopen wij een nieuwe trend in te zetten in festivalland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden