Verborgen Rembrandts plotseling op de markt

Hij is misschien wel de vroegst geportretteerde dandy in de schilderkunst, zij was een dochter van Amsterdamse elite. Maerten Soolmans en Oopjen Coppit staan op twee wereldberoemde portretten van Rembrandt. Ze vertegenwoordigen als geen ander de ongekende status die de Hollandse burgerij begin 17de eeuw had gekregen.

Oopjen Coppit, een portret dat Rembrandt aan het begin van zijn carrière schilderde.

Toch heeft slechts een handvol kenners deze schilderijen in het echt gezien. Want de familie Rothschild, die zelf door handel status verkreeg, liet ze niet los. Tot nu: de huwelijksportretten zijn te koop, meldde de Amerikaanse website Art Market Monitor.

150 miljoen euro willen de Franse erfgenamen ervoor hebben en, opmerkelijker, de staat Frankrijk laat ze gaan. Doorgaans doen landen er alles aan high profile-werken binnen hun grenzen te houden; zo werden in 2010 en 2012 twee grote schilderijen van Titiaan uit een Britse verzameling gekocht door de National Gallery's van Londen en Edinburgh. Nu niet; de directeur-generaal erfgoed van het Franse ministerie van Cultuur en de directeur van het Louvre hebben laten weten dat ze niet gaan proberen de schilderijen voor het Louvre te verwerven - overigens zonder dat dit is voorgelegd aan de commissie voor nationaal erfgoed. De kans is daarmee groot dat de ruim twee meter hoge portretten opnieuw in particuliere handen komen.

Nieuwste mode uit Frankrijk

Maerten Soolmans en Oopjen Coppit zijn 21 en 23 jaar als ze zich voor hun huwelijk levensgroot, staand en ten voeten uit laten afbeelden door Rembrandt - toen een nieuwkomer in Amsterdam. Dit portretformaat was tot dan toe strikt voorbehouden aan de hoogste Europese adel. Het kostte het stel 500 gulden, een jaarsalaris voor een ervaren werkman. Het jonge stel maakt dus een statement: wij zijn de nieuwe vorstelijke klasse van Holland. Ze hebben de nieuwste mode uit Frankrijk aan. Soolmans is een van de immigranten uit Antwerpen en die stonden erom bekend te pronken met hun nieuwe geld. Hij draagt een zwart satijnen pak waarin je haast een krijtstreep zou zien, een kanten kraag en manchetten en enorme witte rozetten op zijn schoenen. Oopjen pronkt met een waaier, rozetten, parels en een ring vol diamanten aan een ketting om haar hals. Haar zwarte sluier is tegen de zon; daar stak bovendien haar witte huid mooi tegen af.

De portretten werden in 1877 gekocht door Gustave baron de Rothschild uit handen van jonkheer Willem van Loon in Amsterdam. Alleen in 1956 zijn ze even te zien geweest in het Rijksmuseum en in Boijmans Van Beuningen.

Maerten Soolmans, het andere portret dat nu op de markt komt.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden