Verbod op overname Time Warner door AT&T: 'Dit wordt een episch juridisch gevecht'

Wat is de rol van Donald Trump bij het blokkeren van de overname?

Er wordt nu al een 'episch' juridisch gevecht voorspeld: de Amerikaanse Justitie heeft maandagavond de overname van mediaconcern Time Warner (onder meer eigenaar van CNN) door telecombedrijf AT&T verboden.

Wat is de rol van de Amerikaanse president Donald Trump, aartsvijand van CNN, bij het blokkeren van de overname door Justitie? Foto EPA

Dit omdat de deal ter waarde van 85 miljard dollar (72,4 miljard euro) 'erg schadelijk' zou zijn voor de Amerikaanse consument. Belangrijke vraag bij de voorspelde veldslag in de rechtszaal: wat is de rol van de Amerikaanse president Donald Trump, aartsvijand van CNN, bij het blokkeren van de overname door Justitie?

Trumps belofte

Als presidentskandidaat beloofde Trump al de miljardenaankoop van Time Warner door AT&T te blokkeren als hij aan de macht kwam. Die deal zou 'te veel macht aan te weinig mensen' geven. Als president ligt Trump voortdurend overhoop met CNN, de nieuwszender die hij beschuldigt van nepnieuws. AT&T-topman Randall Stephenson zei maandagavond op een persconferentie 'echt niet te weten' of de actie van Justitie eigenlijk om het dwarsbomen van CNN gaat. Wel liet hij weten dat zijn telecombedrijf niet zal instemmen met het afstoten van CNN.

AT&T is de eigenaar van het op een na grootste mobiele netwerk in de Verenigde Staten. Ook is het bedrijf de grootste aanbieder van kabeltelevisie. Time Warner is naast CNN onder meer eigenaar van betaalzender HBO - leverancier van succesvolle series - en filmstudio Warner Bros. Op Wall Street werd verbaasd gereageerd op de actie van Justitie, omdat soortgelijke overnames in het verleden wel groen licht kregen.

Randall Stephenson. Foto afp

'Radicale, onbegrijpelijke breuk'

Maar volgens Makan Delrahim, het hoofd mededinging van Justitie, kan het gecombineerde bedrijf de rekening voor consumenten flink verhogen. Ook zou innovatie tegengewerkt kunnen worden, vooral op het gebied van streaming televisie. Daarnaast kan AT&T volgens Justitie concurrerende kabelbedrijven 'honderden miljoenen per jaar' meer vragen voor de programma's van Time Warner. De rekening daarvoor komt uiteindelijk terecht bij de consument, aldus Justitie.

Delrahim ontkende maandagvond dat hij in opdracht van de president handelt. Woordvoerder Sarah Huckabee Sanders zei dat haar niet bekend was dat het Witte Huis zich met deze zaak heeft bemoeid. Volgens de jurist van AT&T is het blokkeren van de overname een 'radicale en onbegrijpelijke' breuk met het mededingingsbeleid van de afgelopen decennia. Hij zei er alle vertrouwen in te hebben dat AT&T in de rechtszaal zal winnen, waardoor het Time Warner alsnog mag overnemen.