Ver-Woutering

Men kan van mening zijn dat het politieke debat in Nederland te kleur- en zouteloos is - te weinig vuur, te weinig humor, te veel technische details - maar dan moet men ook blij zijn als er op dit punt iets verandert....

Dit zou voor Hedenlands om twee redenen een verheugende passage moeten zijn. Ten eerste etaleert een politicus hier enig gevoel voor taal en ten tweede noemt hij daarbij een voorbeeld waar Hedenlands meermalen aandacht aan besteedde.

En toch.

Toch knaagt er iets.

Het is niet geloofwaardig, wat Bos hier doet. Eerst drie maanden lang masseren en marchanderen tot elk woord in Van Dale een nieuwe betekenis heeft, en dan, als het mislukt, ineens weer poseren als mister Klip-en-klaar.

Het is dat Balkenende het in zijn paniek tijdens het Margarita-debat zo bizar váák zei, dat hij nu bij uitstek met 'alst gatom' wordt geassocieerd, maar alle politici zeggen het, ook Wouter Bos. Hedenlands zal eens een debat van de laatste verkiezingen opzoeken, maar weet nu al zeker dat er dan zo een stel 'als het gaat oms' van Wouter Bos te noteren valt.

Trouwens, als Bos zichzelf op een gegeven moment 'als het gaat om' hoorde zeggen, waarom is het CDA dan de partij die de formatie heeft afgebroken? Nee, de volgorde was waarschijnlijk anders. Eerst brak het CDA de formatie af en toen hoorde Wouter Bos zichzelf, bij nader inzien, met terugwerkende kracht, iets te vaak 'als het gaat om' zeggen. (Misschien heeft Balkenende het tijdens die ellenlange besprekingen wel van Bos overgenomen!)

Maar afgezien daarvan.

Zou Wim Kok ooit in het openbaar een denigrerende opmerking gemaakt hebben over het taalgebruik van Ruud Lubbers of welke andere collega-politicus dan ook? Hedenlands kan het zich niet herinneren. Kok zal allicht eens gezegd hebben dat wat Lubbers of Bolkenstein een 'ombuiging' noemden in werkelijkheid een 'keiharde bezuinigingsmaatregel' was, maar dan hebben we het over taalkritiek met een politieke betekenis. Wat Bos hier doet is zuiver ad hominem. Hij heeft de pest aan Balkenende, dat is inmiddels wel duidelijk, grijpt de gelegenheid aan om hem een vlieg af te vangen en gebruikt iets waarvan hij weet dat ook anderen zich eraan storen.

Is dit de trend? Moet het díe kant op? Het Nieuwe Afzeiken? Komt na de televisie nu ook de politiek in de greep van de snibbige cafénicht? De quasi-Quentin Crisp en would-be Oscar Wild?

Het moet scherper, bondiger en helderder, jazeker, maar wel over de zaak graag. Er is de laatste tijd veel kritiek op de zogenaamde 'achterkamertjes' van Den Haag, en ongetwijfeld speelt zich daar veel af dat beter in het openbaar zou kunnen plaatsvinden, maar wat vooral achter gesloten deuren mag blíjven is het persoonlijke gekissebis van de dames en heren onderling. Dat Gordon als de Julius Ceasar van de Albert Cuyp-cultuur vanuit het levenslied de lichte muziek en vanuit de lichte muziek de radio en televisie heeft veroverd, is dat niet al erg genoeg? Kunnen we zijn opmars naar het Binnenhof dan tenminste nog stuiten?

De ver-Jan-Petering van de politiek mag een schrikbeeld zijn, de ver-Woutering heeft ook z'n schaduwzijde.

Jan Kuitenbrouwer

Reacties, vragen, tips? Schrijf (Hedenlands, de Volkskrant, postbus 1002, 1000 BA Amsterdam) of e-mail (hedenlands@volkskrant.nl).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden