Drama

Ver van familie

Onevenwichtige maar charmante one woman show

'Die ongelijkheid van toen heeft ons Indo's gemaakt tot wie we nu zijn', doceert kunstenares Astrid (Camilla Siegertsz), terwijl ze een tentoonstelling aan het inrichten is over haar (on)verwerkte verleden. Haar muze is haar stokoude oma Em, die een centrale plaats heeft gekregen in een familiestamboom van papier-maché; de talrijke kinderen en kleinkinderen vormen de takken.


Ver van familie is het speelfilmdebuut van Marion Bloem, een kind van Indische ouders die in december 1950 naar Nederland zijn gekomen. Al vanaf 1983 is Bloem, die vooral bekendheid geniet als schrijfster maar ook een aantal korte films en documentaires regisseerde, bezig met een authentiek Indische film. De reguliere fondsen zagen echter geen heil in haar plannen.Met geld van stichting Het Gebaar, verantwoordelijk voor de verdeling van door het kabinet beschikbaar gestelde middelen ter compensatie van tekortkomingen in het naoorlogs Indisch rechtsherstel, heeft Bloem haar film nu alsnog kunnen realiseren.In Ver van familie, gesitueerd in 1986, draait het om een enorme Indische familie in Nederland; hoe ze elkaar hielpen gedurende de periode van aanpassing aan het nieuwe land, wat ze probeerden te behouden en hoe de familiegeschiedenis ook de leden van latere generaties nog achtervolgt.De hoofdrollen worden gespeeld door Anneke Grönloh (als grootmoeder Em, die de film lang op haar sterfbed ligt) en Terence Schreurs (haar naar Amerika geëmigreerde, ontheemde kleindochter). Daarnaast is er een ongehoord aantal bijrollen; alle acteurs en BN-ers met een drupje Indisch bloed lijken een rol te hebben gekregen, van Nada van Nie en Martin Schwab tot Ricci Scheldwacht en Katja Römer-Schuurman.Bloem regisseerde niet alleen, ze schreef het scenario op basis van haar gelijknamige roman uit 1999, produceerde, deed de casting en schreef bijna alle liedteksten. voor bijna alle liedjes. Het resultaat van de one woman show in een onevenwichtige, veel te lange, maar charmante en bovenal volstrekt eigenzinnige familiekroniek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden