Ventje dat nergens goed voor is

De bedenker van de strip Andy Capp (Linke Loetje) REG SMYTHE is zaterdag in Noord-Engeland, op 80-jarige leeftijd gestorven...

DEZE zaterdag kwam Linke Loetje nog laat dronken thuis uit de pub, zoals hij gewoon was en mepte zijn vrouw Doortje hem onderaan de trap zo hard op het hoofd dat hij sterretjes zag, zoals ze gewend was. Maar Reg Smythe, de schepper van het blazerige, seksistische, kroeglopende, werkloze en voetbalminnende stripfiguurtje Andy Capp, is die morgen overleden.

Capp, genoemd naar de pet die op zijn flaporen leunde en zijn ogen bedekte, werd op het hoogtepunt van zijn roem door 250 miljoen krantenlezers gelezen. Hij heette André Chapeau in Frankrijk, in Duitsland Willi Wakker en in Italië Angelo Capello. In de Volkskrant, die hem van 1968 tot 1988 dagelijks publiceerde, was het zo typisch Noordengelse echtpaar Andy en Flo Linke Loetje en Doortje gedoopt.

De arbeidersheld werd in de haast geboren in 1957, toen de Daily Mirror Smythe per telegram binnen 24 uur om een dagelijkse strip voor hun Noordengelse editites vroeg. Het werd een mannetje dat nergens-goed-voor-is, maar altijd het laatste woord wil hebben. Hoe klootzakkerig Loetje zich ook gedroeg, hoe hard Doortje ook sloeg, het echtpaar zou nooit uiteen gaan: 'Scheiden is laf. Wij in het noorden gaan door tot het bittere einde', zei Smythe in 1971 tegen de Volkskrant.

Smythe komt uit een arbeidersgezin in Hartlepool, Noordoost-Engeland. Een verlegen man die heel zijn leven alleen dat ene mannetje heeft getekend, dat ook nauwelijks veranderd is in de veertig jaar dat hij in de Daily Mirror verscheen. Toen Smythe stopte met roken, verdween het eeuwige sjekkie uit Capps mondhoek.

Smythe heeft zich er altijd over verbaasd dat de strip internationaal zo'n succes werd. 'Ik vond hem zo typisch Noordengels.' Maar een Turkse krant schreef dat Andy Capp een Turk was, en de Jewish Record dat de figuur ongetwijfeld joods is.

Smythe adoreerde Flo, gemodelleerd naar zijn moeder. 'Zij is het soort vrouw dat ik bewonder. Hoe hij is ook is, hij is haar man. Ze verdedigt hem vurig om te rechtvaardigen dat ze voor hem heeft gekozen.' Zijn verhouding met Andy Capp zelf is iets gecompliceerer. Als hij hem tegen zou komen 'zou ik hooguit twee glaasjes met hem kunnen drinken, meer niet. Hij zou dan onuitstaanbaar worden'.

Smythe was een harde werker, tot aan zijn dood. De Daily Mirror heeft nog voor een jaar aan ongepubliceerde Andy Capps in voorraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.