FilmrecensieVenom

Venom: veel te brave film over duister Marvel-karakter (twee sterren)

De kop van Venom.  Beeld Film still
De kop van Venom.Beeld Film still

Venom is een fascinerende antiheld en quasi-slechterik in het superheldenuniversum van Marvel en verdient alleen daarom al een eigen film. Verfrissend, iemand die uiteindelijk niet per definitie het goede voorheeft met de mens. Venom is een (ietsjes) gecorrumpeerde onderzoeksjournalist, die wordt overgenomen door een vormloos buitenaards organisme en als hij woedend is transformeert tot een kleverig tentakelmonster: een beetje Barbapapa, maar toch vooral Alien.

In menselijke gedaante voert deze Eddie Brock vooral strijd met zijn innerlijke demon, die zich manifesteert als dwingende, in de wij-vorm sprekende stem in zijn hoofd. Dit is óók nog Jekyll and Hyde: Venom brult over het afbijten van hoofden, Eddie moet hem daarvan zien te weerhouden. Het gruwelijkste en gewelddadigste personage in de Marvelcatalogus, ronkte regisseur Ruben Fleischer.

Sterke spelers

Venom kwam eerder nauwelijks uit de verf tijdens zijn filmentree in het tegenvallende Spider-Man 3 (2007), maar soit. Extra reden om uit te kijken naar deze verfilming: een personage zo veelbelovend als Venom verdient een herkansing. Zeker met karakteracteur Tom Hardy in de titelrol en – originele keuze – Riz Ahmed (de ijzersterke hoofdrolspeler in het geroemde HBO-moorddrama The Night Of) als zijn Elon Musk-achtige tegenstander. Toch?

Nou, laten we zeggen dat de goede speurder Venom best op enige pluspunten kan betrappen. Wanneer het buitenaardse organisme Eddie voor het eerst in zijn greep krijgt, kiest Fleischer treffend voor een desoriënterende handheld-camerastijl. Het is een beeldtaal die past bij dit personage, wild en ongepolijst. Hardy kiest onderwijl voor klassiek stuntacteren. Dat is vermakelijk, maar mogelijk over enkele maanden ook reden voor een Golden Raspberry, de anti-Oscar, vanwege een onuitputtelijk arsenaal opzichtige maniertjes.

Veel buiten beeld

Eén groter overkoepelend probleem kan verklaren waarom Venom verder zo futloos voelt. Het bronmateriaal is bij uitstek geschikt voor een film die geen rekening hoeft te houden met een familievriendelijke stempel van de Amerikaanse filmkeuring, een film die wat compromislozer zou kunnen zijn, net als Deadpool (2016) en Logan (2017) bestemd voor een iets ouder publiek. De almachtige producenten besloten anders, in hun onstilbare honger naar mogelijke cross-overs met kindvriendelijke takken van hun superheldenimperium. Dus worden in Venom hoofden afgebeten, maar wel netjes buiten beeld. Zijn de schizofrene onderonsjes tussen Eddie en Venom niet angstaanjagend, maar vooral jolig. Als gevolg van dit alles stelt ook de actie teleur: vlak, rommelig opgeknipt en overmatig digitaal gefabriceerd.

Venom flirt slechts met de beloofde duisternis, om vervolgens veilig in een hoekje te kruipen – over een maand weer vergeten.

Venom

Genre: Actie
Regie: Ruben Fleischer
Met: Tom Hardy, Michelle Williams, Riz Ahmed
112 min., in 108 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden