Veilingrecord lonkt voor Picasso-schilderij

Het kan bijna niet anders, of de Picasso die vandaag onder de hamer gaat bij veilinghuis Christie's zal de boeken ingaan als het duurste schilderij dat ooit is verkocht via een veiling.

Een medewerker van Christie's staat bij 'Les Femmes d'Alger' van Picasso. Beeld afp
Een medewerker van Christie's staat bij 'Les Femmes d'Alger' van Picasso.Beeld afp

Minimaal 140 miljoen dollar (125,6 miljoen euro) zou 'Les femmes d'Alger (Version 'O')' moeten opleveren op de kunstveiling in New York. En aangezien Picasso's op de particuliere markt in de regel veel meer opleveren dan verwacht, lijkt het onontkoombaar dat het veilingrecord van 142 miljoen - dat in 2013 werd betaald voor 'Three Studies of Lucian Freud' van Francis Bacon - verbroken zal worden.

Picasso schilderde 'Les Femmes d'Algers' in 1955. Het was de laatste in een serie schilderijen waarmee hij de negentiende eeuwse schilder Eugène Delacroix salueerde. Hij deed twee maanden onderzoek voor het schilderij. Het werk staat te boek als één van de meesterwerken van de Spaanse schilder en is daarnaast één van de weinige grote werken van Picasso die te verkrijgen is op de particuliere markt.

Wat stijl betreft is het een hommage van Picasso aan zijn vriend en tegelijkertijd rivaal Henri Matisse. Hij overleed kort voor Picasso begon aan de serie.

Al die factoren tezamen zorgen ervoor dat verzamelaars uit de gehele wereld vandaag zullen meebieden op het schilderij. 'Dit is waarschijnlijk het belangrijkste werk van Picasso dat beschikbaar is voor particulieren', zei Olivier Camu, vice-voorzitter van Christie's bij de afdeling impressionisme en moderne kunst, tegen persbureau AFP.

Three Studies of Lucian Freud. Beeld epa
Three Studies of Lucian Freud.Beeld epa

Veilige investering

Wieteke van Zeil, kunstredacteur van de Volkskrant, ziet Picasso's al decennialang voor miljoenen over de toonbank gaan. Volgens haar heeft de schilder inmiddels de status 'safe bet' bij kunstverzamelaars, waardoor ze dergelijk bedragen durven uit te geven aan schilderijen van de Spanjaard.

'Van een Picasso weet je dat het werk weinig tot geen waarde zal verliezen. Dat geldt overigens ook voor werken van andere vroegmodernen, zoals Paul Cézanne. Bij kunstenaars uit deze tijd, bijvoorbeeld Jeff Koons of Damien Hirst, is dat anders. Hoewel daar ook hoge bedragen voor worden neergelegd.'

Volgens Van Zeil is het lastig te bepalen wat precies de waarde van een kunstwerk opstuwt. Zo was het werk van Picasso in de tijd toen hij nog schilderde veel minder waard dan nu. Mensen hebben in de loop der jaren kunnen wennen aan het abstracte en impressionistische werk van hem en zijn generatiegenoten. 'Hun reputatie is nu gevestigd. En nu kunnen mensen zich ermee identificeren.'

Een bewaker staat bij 'Les Femmes d'Alger' in veilinghuis Christie's. Beeld afp
Een bewaker staat bij 'Les Femmes d'Alger' in veilinghuis Christie's.Beeld afp

Schaarste

Dat identificeren met kunst is een belangrijk aspect in de waarde van een schilderij. Zo legt Van Zeil uit dat er de afgelopen jaren plots veel geld wordt neergelegd voor werk van de Afro-Amerikaanse kunstenaar Jean-Michel Basquiat. 'Hij is nu populair onder de nieuwe, rijke zwarte klasse in Amerika. Dat zijn de Jay Z's van deze wereld. Zij zoeken naar iets om zich mee te identificeren.'

Een ander belangrijk aspect rond het bedrag dat voor een kunstwerk wordt betaald, is schaarste. Zo betaalde een Qatarese familie in 2012 in een private deal 250 miljoen euro voor 'The Card Players' van Cézanne. Van dat schilderij zijn er vier versies, waarvan er drie in topmusea hangen. 'Toen vond de Qatarese Sheika Al Mayassa Al-Thani het wel waard dat schilderij voor veel geld te kopen en in een eigen museum te hangen', aldus Van Zeil.

Het werk van Picasso dat vandaag wordt geveild, verwisselde in 1997 voor 31,9 miljoen dollar al eens van eigenaar bij een veiling. Philip Hoffman, CEO van een mondiaal investeringshuis in kunst, verwacht dat het schilderij vandaag minimaal vijf keer zo veel zal opbrengen. Verzamelaars zijn genegen te investeren vanwege een aantrekkende financiële markt, verklaart hij. 'Ze zijn bereid flink veel geld uit te geven, omdat ze flink veel geld verdienen. Het is nu het perfecte moment om kunst te verkopen.'

Er wordt tot en met woensdag contemporaine kunst geveild op de veiling bij Christie's. Hoffman verwacht dat de veiling in totaal minimaal 2,5 miljard dollar zal opbrengen.

'Dustheads' van Jean-Michel Basquiat, dat voor 35 miljoen dollar werd geveild in 2013. Beeld ap
'Dustheads' van Jean-Michel Basquiat, dat voor 35 miljoen dollar werd geveild in 2013.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden