Veiling Noortman levert 6,1 miljoen op

De veiling van de privécollectie van de overleden kunsthandelaar Robert Noortman heeft met een totaalsom van ruim 6,1 miljoen euro twee keer zoveel opgeleverd als verwacht.

Van onze verslaggever Lukas van der Storm

Topstukken uit de collectie bleken de aquarel Nature morte aux fruits van de Colombiaanse schilder Fernando Botero en een olieverfdoek dat wordt toegeschreven aan Peter Paul Rubens. De twee kunstwerken leverden elk 180.250 euro op, in beide gevallen ruim het dubbele van de richtprijs. Een Franse kunsthandelaar betaalde voor een 17de-eeuwse beker van de Duitse kunstenaar Hans Otto zelfs ruim tien keer meer dan geraamd. Het zilverstuk kostte hem 120.250 euro.

Trompe l'oeils
Ook voor de trompe l’oeils die de hal van Noortmans kasteel sierden, betaalden bieders bedragen die opliepen tot meer dan een ton. Een stilleven van Vicente Victoria wisselde voor 132.240 euro van eigenaar. 568 van de 628 kunstwerken kwamen in handen van een nieuwe eigenaar. Potentiële kopers konden zowel in de veilingzaal als via de telefoon bieden.

Noortman, die begin dit jaar overleed, genoot als kunsthandellaar internationale bekendheid. Hij was medeoprichter van kunstbeurs Tefaf in Maastricht en runde in diezelfde stad een vermaarde kunsthandel. In 2005 besloot Noortman een groot deel van zijn collectie te verkopen, toen hij vanuit kasteel De Groote Mot in het Vlaamse Borgloon naar Maastricht verhuisde. De honderden kunstwerken zijn afkomstig uit het interieur van zijn renaissance kasteel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden