Vegetarische wontonsoep

Sylvia is ziek en haar internet doet het niet. Gevolg een noodprocedure, net als met ons kerstdiner, dat ook volgens dat principe verliep.

Ingrediënten

(voor 50 wontons)
1 pakje wontonvelletjes (ontdooid)
500 gr. (wilde) spinazie, gewassen en fijngehakt
10 gedroogde chinese shiïtake, een paar uur geweekt en fijngehakt
1/2 blikje waterkastanjes, uitgelekt en fijngehakt
stukje gember, geschild en fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
olie
1 à 2 eetl. rijstwijn
2 eetl. lichte sojasaus
zout, peper
1 à 2 liter (groente)bouillon (ca. 2,5 dl p.p.)
3 lenteuitjes, fijngehakt
sesamolie
Alles was dus heel eenvoudig, maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en er moest toch wel één gerecht zijn waar wat meer aan gefrutseld kon worden. Dat werd wontonsoep met zelfgemaakte vegetarische wontons.

Prepareer alle groente en hak/snijd ze zo fijn mogelijk, des te minder kans heb je op rare bulten in de wontons. Verhit olie in de wok. Roerbak gember, knoflook, waterkastanjes en paddestoelen. Doe er de rijstwijn en sojasaus bij. Wacht tot alles goed is vermengd en de paddestoelen vocht gaan afgeven. Roerbak dan beetje bij beetje de spinazie mee tot die geslonken, maar niet papperig is. Haal van het vuur, breng op smaak met zout en peper.

Zorg voor een schone werkplank, voor een mandje of bord met wat bakpapier, zodat de wontons niet gaan vastkleven, en een bakje met water. Neem een wontonvelletje (pakjes zijn te koop bij de toko) en leg ca. 1 theelepel vulling in het midden. Maak de randen nat en vouw het velletje tot een driehoekje. Druk de kanten goed tegen elkaar en maak er dan kleine plooitjes in als bij een waaiertje. Er zijn veel manieren om wontons te vouwen, even kijken op Youtube is heel illustratief. Maak zoveel wontons als je nodig hebt voor de soep.
Noodprocedure: zorg voor een pak kant- en klare spinaziedumplings van de toko in de vriezer.


Breng de bouillon aan de kook. Dompel dan voorzichtig de wontons in het water en laat ze 2 à 3 minuten meekoken. Zodra het velletje zich mooi om de vulling krult en ietwat doorzichtig wordt, zijn de wontons klaar. Roer de lenteui door de bouillon en schep de soep op. Druppel er nog wat sesamolie over en serveer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden