Veertig maal waard om te (her)lezen

Great Ideas (de complete reeks, Penguin Books)..

Of er behalve losse boeken ook series mochten wordenvoorgedragen voor de topdrie van 2005, was geloof ik niethelemaal duidelijk afgesproken. Ik weet niet eens zeker of Ciceroin het afgelopen jaar aandacht heeft besteed aan de Penguin-reeksGreat Ideas. Bij deze dan alsnog. Voorzover ik weet zijn tot nuveertig klassieke teksten in de reeks verschenen - variërend vanMarcus Aurelius' Meditaties, Rousseau's Contrat social, hetCommunistisch Manifest van Marx en Engels, Clausewitz' VomKriege, tot aan het beroemde opstel van Hannah Arendt overEichmann en de holocaust.

Allemaal eenvoudig maar zorgzaam uitgegeven, allemaal 11 bij18 centimeter in omvang, allemaal 7,88, allemaal de moeitevan het lezen of herlezen meer dan waard.

Datzelfde gold, geldt en zal blijven gelden voor degeschiedschrijver Kossmann, uit wiens werk dit jaar nog eens werdbloemgelezen door twee historici die zijn naam in Groningenproberen hoog te houden. Prachtige opstellen van heelafstandelijke aard (over Thorbecke en het historismebijvoorbeeld), maar ook zeer persoonlijke ontboezemingen overzijn 'jeugdidool' Menno ter Braak, en over zichzelf: Zelfportretals historicus.

De kroniek van Jutta Chorus en Ahmet Olgun ten slotte over demoord op Theo van Gogh en de voorgeschiedenis, omdat het verslagdoor alle later aangebrachte politieke, eigenbelangelijke,emotionele en hysterische lagen heen dicht bij een gruwelijkewerkelijkheid is gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden