RecensieHitting True North van Kalpana Raghuraman

Veelbelovende samenwerking tussen dansers en altviolist Oene van Geel valt tegen ★★☆☆☆

De vrouwelijke dansers zoeken nog enigszins expressief hun plekje, de mannen krijgen van choreograaf Kalpana Raghuraman te weinig materiaal om zichtbaar te zijn.

Annette Embrechts
null Beeld Bowie Verschuuren
Beeld Bowie Verschuuren

Op papier klinkt de samenwerking achter de dansvoorstelling Hitting True North beloftevol. Eerst is daar choreograaf en cultureel antropoloog Kalpana Raghuraman. Met haar gezelschap Kalpanarts waagt ze poging na poging om moderne westerse dans te mengen met de verfijnde motoriek uit de Indiase danstraditie waarin zij is opgegroeid. Voor dit nieuwe kwartet vroeg ze altviolist Oene van Geel (Boy Edgarprijs 2012) live mee te doen. Deze nieuwsgierige jazzmuzikant, lid van de Wëreldbänd, draagt talloze invloeden bij zich, onder meer vanuit de Indiase muziek. Hij speelt samen, links op toneel gezeten, met Oleg Fateev, de Moldavische bayanspeler die in het muziektheater half Nederland heeft begeleid zoals Herman van Veen, Hadewych Minis, Jeroen Willems, Claron Mc Fadden en Nynke Laverman.

Dat gaat knetteren, verwacht je. Maar het tegendeel is waar. Drie kwartier doet de voorstelling erover om op gang te komen – het laatste kwartier gaat iedereen even los. Weifelend beginnen de vier dansers vanaf de achtermuur met solo’s waarin ze diagonaal over het podium kruipen. Soms lopen ze op tenen, krullen hun vingers sierlijk, zetten een grote teen tegen hun neus, steken hun benen in een kaars de lucht in of stampen hun voeten plat op de grond. De vrouwen zoeken nog enigszins expressief hun plekje, de mannen krijgen te weinig materiaal om zichtbaar te zijn, met ergens nog een vleug verdwaalde breakdans. Van Geel, in zwartkanten bloes (ontwerp Aziz) en eenvoudige kniebroek, betreedt soms musicerend het speelveld, schraapt over snaren, zingt a capella, maar klinkt timide. Fateev zet daar ook geen motortje tegenaan. Zo komt Hitting True North eigenlijk maar niet uit de startblokken.

Hitting True North

Dans

★★☆☆☆

Door Kalpanarts, Oene van Geel en Oleg Fateev. 7/12, Korzo Theater, Den Haag. Tournee t/m 27/5.

null Beeld Bowie Verschuuren
Beeld Bowie Verschuuren
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden