Veel video en film bij genomineerden voor Prix de Rome

De kunstenaars Yael Bartana, Lonnie van Brummelen, Esther Tielemans en Kan Xuan zijn de vier genomineerden voor de Prix de Rome 2005 Beeldende Kunst....

Voor de Prix de Rome hadden zich 260 gegadigden aangemeld. Daaruit werd door de jury, bestaande uit kunstenaars Jean-Marc Bustamante, Suchan Kinoshita en Michael Raedecker, directeur van De Appel, Saskia Bos en verzamelaar Erika Hoffmann, een longlist van tien kunstenaars geselecteerd, waaruit de shortlist van vier genomineerden werd gekozen. Dezen zullen van januari tot en met april 2005 de gelegenheid krijgen om op de Rijksakademie nieuw werk te maken voor de uiteindelijke beoordeling.

Opmerkelijk in het werk van de vier kunstenaars is de voorkeur voor video en film. Onder de genomineerden, afkomstig van verschillende academies en allen werkzaam geweest aan de Rijksakademie, is maar één schilder, Esther Tielemans. Het overige werk varieert van documentaire registraties van gebeurtenissen en rituelen in Israël van Yael Bartana, filmopnames van het grensgebied tussen Marokko en Spanje van Lonnie van Brummelen tot speelse video-eenakters van Kan Xuan.

Onlangs werd door de Rijksakademie de opzet van de Prix de Rome - alleen voor kunstenaars onder de vijfendertig en wonend in Nederland - vernieuwd. Belangrijkste wijziging is dat het onderscheid tussen alle oorspronkelijke disciplines (schilderkunst, video, fotografie, tekenen, grafiek en beeldhouwkunst) is komen te vervallen. Daarbij wordt de prijs voor beeldende kunst eens in de twee jaar uitgereikt; die voor architectuur een maal per vier jaar.

Met dank aan de nieuwe sponsor SNS Reaal is het prijzengeld van 20 duizend euro verhoogd tot 45 duizend euro voor de eerste prijs. De tweede prijs bedraagt nu 20 duizend euro en de beide basisprijzen ieder 10 duizend euro. Net als bij de prestigieuze Britse Turner Prize zal de winnaar pas bekend worden gemaakt halverwege de tentoonstelling die in de zomer van volgend jaar te zien zal zijn. In navolging van de Turner Prize, waaraan de Britse tv-zender Channel Four ruimschoots aandacht besteedt onder meer met filmpjes van de genomineerde kunstenaars, zal ook de Prix de Rome vergezeld gaan van tv-portretten van de finalisten, uitgezonden door de AVRO.

Bij de bekendmaking van de genomineerden werd ook de nieuwe website van de Rijksakademie gelanceerd, www.prixderome.nl, die in samenwerking met de AVRO is ontwikkeld. Op de site zullen de ontwikkelingen van het eindwerk van de kunstenaars op de Rijksakademie te volgen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden