Veel van hetzelfde tijdens weinig bijzonder optreden Angus en Julia Stone

Concert (folkpop) - Angus en Julia Stone

Echte Top 40-hits hadden ze nooit, geen van hun vier studioalbums kwam hoog in de albumlijsten, maar bijna stiekem groeide de populariteit van Angus en Julia Stone, broer en zus uit de kuststreek boven Sydney. Samen zijn ze een teder folkpopduo dat na tien jaar moeiteloos grote zalen vult, zoals zondag de Amsterdamse AFAS Live.

Angus en Julia Stone tijdens een optreden in Frankrijk. Foto epa

Ze lijken er zelf een beetje beduusd van. Julia (33) giechelt dat ze het leuk vindt, zoveel mensen. Angus (31) vraagt verlegen hakkelend of we allemaal met de zoeklichtjes van onze telefoons willen schijnen. Wat mooi, stamelt hij. En ze spelen nog maar eens zo'n lief liedje van hun recente, vierde plaat Snow, of iets ouders.

Angus & Julia Stone. 15/10, AFAS Live, Amsterdam.

In Amsterdam dient zich al vroeg een groot probleem aan: het komt voor geen meter over. Er zijn mooie lichteffecten, maar Angus en Julia staan bijna de hele avond in het halfduister anoniem te wezen, anoniemer nog dan de saaie begeleidingsband achter ze.

De eenvormigheid van het oeuvre wreekt zich al snel: steeds hetzelfde tempo, steeds dezelfde sfeer, steeds dezelfde vocale inkleuring door het zachte, vaak wat temerige meisjesstemmetje van Julia en de monotone rasp van Angus. Grootste probleem? De kwaliteit van de liedjes. Angus en Julia grossieren in aanzetjes die naar een leuk refrein toewerken, dat vervolgens niet komt.

Typerend is het moment waarop Angus vraagt of we het refrein van My House Your House willen meezingen. Nou, prima: 'Maybe this is where I belong' - en dat is het eigenlijk, dat ene, toch al weinig opzienbarende tekstzinnetje. En ineens realiseer je je: eigenlijk hébben ze helemaal niet zo veel liedjes met een goed refrein.

Een hekel kun je onmogelijk hebben aan de twee zachtaardige bloemenkinderen uit Australië, maar even onmogelijk blijkt het om jezelf wijs te maken dat hier vanavond iets bijzonders gebeurt.

Meer over